Lettere at anmelde forbrydelser digitalt

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Politiet her lanceret en række digitale selvbetjeningsløsninger, der gør det lettere at anmelde forbrydelser som for eksempel tyveri og digitale sexkrænkelser.

De nye digitale selvbetjeningsløsninger har været i brug siden midt i sidste uge, og cirka 1.000 borgere har allerede taget dem i brug. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Politiet: »Lettere, hurtigere og mere tidssvarende«

»Lettere, hurtigere og mere tidssvarende.« Sådan beskriver Flemming Kjærside, som er politikommissær i Rigspolitiets Nationale Cybercrime Center (NC3), politiets nye digitale anmeldelsesløsninger på www.politi.dk, som netop er gået i luften.

De nye løsninger kan i første omgang bruges, hvis man har været offer for:

  • Tyveri
  • Digitale sexkrænkelser
  • Overgreb mod børn på nettet (børneporno)
  • Grooming (opbygning af tillidsforhold til mindreårig med henblik på senere overgreb)
  • Sextortion (for eksempel afpresning hvor gerningsmand truer med at offentliggøre nøgenbilleder).

Hos Nationalt Cybercrime Center (NC3) glæder man sig særligt over, at det nu er blevet lettere at anmelde digitale sexkrænkelser.

»Det er meget glædeligt, at vi nu har fået en opdateret anmeldelsesplatform, som gør det mere overskueligt at anmelde,« siger Flemming Kjærside.

Brugervenligt, hurtigt og mere intuitivt at anmelde

Lisbeth Fried, som er politiinspektør i National Beredskabsafdeling, mener også, at de nye løsninger er et stort skridt i den rigtige retning.

»De gør det hurtigere og mere intuitivt at anmelde, når man har været udsat for en forbrydelse. Det er også tilpasset, så det fungerer på mobiltelefoner og tablets,« forklarer Lisbeth Fried og tilføjer:

»Det er positivt, at vi nu kan tilbyde en mere brugervenlig løsning, som møder borgerne, der hvor de er. Når man har været offer for en forbrydelse, er man ofte mærket af det, og så er det vigtigt, at det er så nemt som muligt at få anmeldt det til politiet. Derfor er det dejligt, at det er blevet gjort lettere og hurtigere. Samtidig mindsker den nye løsning også risikoen for, at der opstår fejl i anmeldelserne.«

Rigtige og korrekte data og langt mindre tastearbejde

Den digitale løsning betyder nemlig, at en stor del af det tastearbejde, som førhen skulle udføres af anmelderen, sker helt automatisk.

»På det nye system kan man som anmelder logge ind med NemID, hvilket betyder, at den data, vi får ind, er den rigtige,« fortæller Lisbeth Fried og fortsætter:

»Før skulle borgeren selv ind og indtaste navn, bopæl og anden data, hvilket betød, at det både var mere tidskrævende, og at der ofte var for eksempel slåfejl eller forkortelser, som gav anledning til misforståelser. Med den nye løsning bliver al data udfyldt korrekt og mere automatisk.«

Det er dog stadig muligt at anmelde digitale sexkrænkelser, overgreb mod børn på nettet, grooming og sextortion uden brug af NemID, så for eksempel børn og unge uden NemID kan anmelde.

»Vi har fået cirka 40.000 digitale tyverianmeldelser om året på vores gamle løsning, ud af de godt 100.000 årlige tyverianmeldelser vi har modtaget i alt. Den nye mere tidssvarende løsning sparer altså både tid for borgerne og for de politifolk, som skal behandle anmeldelserne,« fortæller Lisbeth Fried, som håber, at borgerne vil tage godt imod de nye løsninger.

»Vi opfordrer til, at man anmelder via de nye løsninger. I første omgang gælder det kun de nævnte former for kriminalitet, men det er meningen, at det også skal tages i brug på andre kriminalitetsformer.«

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Thomas Tolstrup / Rigspolitiet). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.