Hvem kigger på dig, når du læser dette?

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Danskernes webkameraer er pivåbne. Det er nemt at få adgang til en computer ved hjælp af phishing eller falske hjemmesider. Er dit kamera også ulåst?

Seks ud af ti danskere har ikke dækket deres kamera på computeren til, viser en ny undersøgelse foretaget for Ingeniørforeningen, IDA og Forbrugerrådet Tænk. Det skriver Ingeniørforeningen, IDA i en pressemeddelelse.

Hackere har frit spil til at skaffe sig adgang til webkameraer

Kun godt hver tredje dansker dækker deres kamera på computeren til, og det giver hackere frit spil til at skaffe sig adgang, og i værste fald kan de få adgang til billeder af dig i en situation, som du nødigt vil dele med andre.

Det mener IDA’s ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg, der undrer sig over, at så mange danskere ser stort på sikkerheden omkring deres privatliv.

»Der er heldigvis flere, der er opmærksomme på problemet end for to år siden, hvor kun hver femte dækkede deres kamera til, men det er stadigvæk problematisk,« siger Jørn Guldberg og fortsætter:

»Langt de fleste danskere låser deres hoveddør, når de forlader hjemmet, og samme tilgang burde de have til kameraerne på deres elektronik. Det er i dag muligt for hackere på et meget lavt niveau at få adgang til et stort antal computere, for derefter at overvåge folk. Det kan ske ved phishing eller falske hjemmesider, hvor folk uforvarende kommer til at falde i fælden.«

Læs også: Politiet: Tro ikke på afpresningsmails.

Man kan ikke altid tro, at man er helt alene foran computeren

Fysiske indbrud i private hjem har de seneste mange år været faldene, mens kriminalitet på nettet stiger hurtigt, og derfor bør danskerne tage deres forholdsregler, lyder det fra Jørn Guldberg.

»Computeren følger os i dag mange steder, og kan jo eksempelvis bruges til at afspille musik, mens man er i bad, eller er ved at klæde om. Situationer, hvor man umiddelbart tror, at man er alene, og ikke regner med, at andre kigger med. Det kan man ikke altid være sikker på, og når nu det er så nemt at beskytte sig mod lurere, burde flere gøre det,« fortsætter han.

Jørn Guldberg understreger, at kameraer på smartphones og nye fjernsyn også kan overtages af andre.

Et lille klistermærke koster ikke noget, og ellers kan man investere 30-40 kroner i en C-Slide, der er et lille plastikpanel, der klæbes på, og kan skydes frem og tilbage for at åbne og lukke dit webcam.

Øverst: Seks ud af ti danskere har ikke dækket deres kamera på computeren til. (Foto: Ingeniørforeningen, IDA). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.