Husk de fem smitteforebyggende råd

Artiklen er opdateret for 7 måneder siden.

Zand.News – »Det er helt forventeligt for årstiden, at smitten stiger. Men vi synes, det er vigtigt at minde os alle sammen om, at vi selv kan være med til at forebygge smitte ved at huske at vaske hænder, blive hjemme hvis vi er syge, hoste og nyse i ærmet, lufte ud og gøre rent,« lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Smitten med en række luftvejssygdomme som covid-19, influenza og RS-virus stiger. Sundhedsstyrelsen minder derfor om de fem smitteforebyggende råd i en ny kampagne. Det skriver styrelsen i en meddelelse.

Undgå at smitte andre ved sygdom

Lige nu stiger smitten med flere forskellige luftvejssygdomme. Det gælder bl.a. for covid-19, RS-virus, kighoste og influenza.

»Det er helt forventeligt for årstiden, at smitten stiger. Men vi synes, det er vigtigt at minde os alle sammen om, at vi selv kan være med til at forebygge smitte ved at huske at vaske hænder, blive hjemme hvis vi er syge, hoste og nyse i ærmet, lufte ud og gøre rent,« siger sektionsleder Karen Geismar.

For at gøre det nemmere at huske de gode vaner hen over efteråret og vinteren gennemfører Sundhedsstyrelsen igen i år en kampagne med overskriften ”Rigtige helte”. Her møder vi en række almindelige mennesker, der følger de fem smitteforebyggende råd og dermed både beskytter sig selv og undgår at smitte andre, og derfor er de nogle af hverdagens rigtige helte.

»De fleste kender godt rådene, men der kan være behov for at få dem genopfrisket. Og nu er det en ekstra god idé at følge dem. Det kan nemlig være med til at forebygge smitte, både med luftvejssygdomme og med andre smitsomme sygdomme,« siger Karen Geismar.

Husk også selv at blive vaccineret

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination mod covid-19 og influenza til personer, der er fyldt 65 år, gravide og personer, der har en kronisk sygdom, som øger risikoen for at blive alvorligt syg, hvis de bliver smittet. Desuden anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide bliver vaccineret mod kighoste, og at børn i alderen 2-6 år bliver vaccineret mod influenza.

»Vaccination mod covid-19 og influenza nedsætter risikoen for et alvorligt sygdomsforløb. Så husk at blive vaccineret, hvis du er i målgruppen,« slutter Karen Geismar.

Sundhedsstyrelsens fem smitteforebyggende råd:
– Bliv hjemme, hvis du er syg
– Luft ud og skab gennemtræk
– Vask dine hænder eller brug håndsprit
– Gør rent, særligt overflader, som mange rører ved
– Host og nys i ærmet.

Øverst: Genrefoto. (Foto: DGLimages / iStock). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/r0rv