Husk at stille dine gammeldags ure frem i nat

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – I nat får du en times mindre søvn, og du skal blandt andet huske at stille mekaniske armbåndsure og gammeldags elektriske ure frem til sommertid.

Dette års vintertid ophører i nat – hvilket vil sige natten mellem lørdag den 28. marts og søndag den 29. marts 2020.

Kl. 02.00 ændres tiden til kl. 03.00. Det oplyser Transport- og Boligministeriet i sin sædvanlige halvårlige pressemeddelelse om skift mellem vintertid og sommertid.

Kl. 02.00 skal du stille uret en time frem til kl. 03.00

Natten til søndag den 29. marts 2020 skifter vi fra vintertid til sommertid. Det vil sige, at klokketiden søndag den 29. marts 2020 kl. 02.00 ændres til kl. 03.00.

De fleste urer ændrer selv tiden, men mange armbåndsure, vægure og køkkenmaskineure skal stilles manuelt. Samtidig er det rart at være bevidst om, at natten er en time kortere.

Vintertiden er normaltid, og sommertiden er justeret

Sommertiden er en justering af tidsangivelsen i forhold til normaltiden. Mange kalder normaltiden for vintertid og glemmer, at det er sommertiden, som er justeret. Urene stille en time frem i sommerhalvåret og stilles tilbage til normalen i vinterhalvåret.

Det er ikke alle lande, som anvender sommertid, og det er forskelligt fra land til land, hvornår sommertiden begynder og ophører. I Danmark strækker sommertiden sig fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

Sommertid medfører, at der er mere lys i aftentimerne, hvor de fleste har fri, mens der er mørkere først på dagen. Der er stor uenighed om, hvorvidt fordelene vejer tungere end ulemperne. Derfor arbejder EU med et forslag om at afskaffe sommertiden.

Stadig ingen enighed blandt EU-medlemslandene

Europa-Kommissionen har i september 2018 foreslået at afskaffe det halvårlige skift.

Forhandlingerne i Ministerrådet har ligget stille under de seneste EU-formandskaber og har derfor ikke resulteret i en enighed blandt medlemslandene – og det er usikkert, om det kommer til at ske.

En eventuel afskaffelse af skiftet mellem sommer- og vintertid afventer de videre forhandlinger i Ministerrådet, ligesom der skal opnås enighed mellem Europa-Parlamentet, Ministerrådet og Kommissionen. Det oplyser Transport- og Boligministeriet.

Øverst: Model- og genrefoto. (Foto: Aaron Amat / iStock). PM/RK/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.