Har du også glemt reflekserne på dit barn?

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Zand.News – Glemmer du også reflekser på dit barn? Eller bærer dit barn nedslidte reflekser? Vidste du, at reflekser reducerer ulykker i mørket med 85 procent?

Antallet af børn, der bruger reflekser, er faldet. Det viser en undersøgelse udarbejdet i forbindelse med Årets Refleksdag, hvor Codan og Børneulykkesfonden deler reflekser ud i Danmark.

Refleksundersøgelse viser et fald i brugen af reflekser

Torsdag den 25. oktober 2018 er Årets Refleksdag, hvor der bliver sat fokus på trafiksikkerhed i hele Danmark og uddelt mere end 80.000 reflekser.

Årets refleksundersøgelse tyder på, at der er ekstra behov for indsatsen, fordi andelen af børn, der bruger reflekser, er faldet med fem procentpoint til 72 procent siden sidste år:

»Selvom børnene stadig er dem, der oftest bliver udstyret med en refleks på overtøjet i de mørke vintermåneder sammenlignet med de voksne, så er der grund til bekymring, når vi ser et så stort fald i brugen af reflekser,« siger Camilla Amstrup, der er bestyrelsesformand i Børneulykkesfonden og privatdirektør i Codan, og fortsætter:

»Måske tror forældrene, at de indsyede reflekser i overtøjet klarer opgaven, men desværre bliver reflekserne slidt ved vask og mister effekten. Det er mange forældre desværre ikke klar over.«

Manglende reflekser er et udtryk for glemsomhed

Siden 2012 er antallet af dræbte i trafikken ikke faldet. Det viser Vejdirektoratets årlige ulykkesstatistik, og derfor er der god grund til at huske reflekserne.

Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden, der blandt andet arbejder med børns trafiksikkerhed, mener, at de manglende reflekser er et udtryk for glemsomhed og manglende viden om deres effekt:

»Heldigvis er det et fåtal af danskere, der har været involveret i en trafikulykke i mørket. Men selvom mange forældre som udgangspunkt har stor fokus på trafiksikkerhed, kan de hurtigt komme til at glemme refleksen om morgenen, når de har travlt med at komme ud ad døren. Det på trods af, at den kan være med til at forhindre trafikuheld i vinterhalvåret,« siger Henriette Madsen.

Forældre benytter børnenes reflekser forkert

Årets refleksundersøgelse viser også, at forældrene er i tvivl om, hvordan reflekserne virker bedst. Mange forældre (68 procent) ved således ikke, hvordan man monterer en refleks, så man har størst mulighed for at blive set i mørket:

»Reflekser i snor skal fastgøres, så den bevæger sig, når du færdes i trafikken. Refleksen bør sidde i knæhøjde, hvor den kan reflektere lyset fra billygter. Det er også vigtigt med reflekser på begge sider af overtøjet, så du eller børnene kan ses både forfra og bagfra,« slutter Henriette Madsen.

Den hyppigste form for reflekser blandt børn er dem, der er syet ind i tøjet (80 procent). Men kun hver fjerde forælder er klar over, at indsyede reflekser mister effekten efter omkring 30 gange i vaskemaskinen.

Fem gode refleksråd til både børn og voksne

Reflekser reducerer ulykker i mørket med 85 procent. Sådan bruger du refleksen korrekt:

  • Sæt en refleks foran og bagpå overtøjet.
  • Refleksen bør sidde lavt, så billygterne rammer den.
  • Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på skoletasken.
  • Refleksen skal hænge i en snor, så den bevæger sig, når man går.
  • Skift refleksen jævnligt, da effekten kan aftage, og reflekser, der sidder fast på tøjet, slides i vask.

Pressefoto: Codan og Børneulykkesfonden.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.