Fire gange for meget slik, chips og alkohol

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Kvinder må få fem almindelige portioner om ugen. Halvandet glas vin, halvanden øl, et stykke kage, fire stykker chokolade eller nogle chips tæller hver for sig som én almindelig portion. Kan du overholde det?

Mange af os får for store mængder slik, kager, sodavand og vin, og derfor bør vi skrue kraftigt ned for det gennemsnitlige indtag af tomme kalorier. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

20 procent af vores energiindtag er tomme kalorier

Et af de nye Officielle Kostråd lyder, at vi skal skære ned på det søde, salte og fede. Men det er svært, viser nye data fra DTU Fødevareinstituttet, som har analyseret vores kostvaner.

Forskernes har beregnet, at cirka 20 procent af gennemsnitsdanskerens energiindtag består af tomme kalorier fra slik, chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin. Tomme kalorier tager plads fra nærende mad, og bør kun udgøre cirka 5 procent af vores energiindtag.

Som noget nyt har forskerne også beregnet, hvor store portioner henholdsvis børn, unge, vokse og ældre bør holde sig til, hvis de vil følge De officielle Kostråd.

»Det bliver en udfordring for de fleste af os at skære så meget ned på det søde, men portionsberegninger er god inspiration, fordi vi nu får et meget konkret bud på, hvor meget – eller lidt – vi kan snacke over en uge,« siger enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.

Max en halv liter saftevand eller sodavand om ugen

Beregningerne viser, at ingen, uanset alder bør drikke mere end en halv liter saftevand eller sodavand om ugen – og at de mindste og de ældste har plads til mindre.

»Det helt store problem er, at tomme kalorier som slik og kage skubber de sunde fødevarer ud af kosten. Hvis danskerne skal begrænse deres indtag, bliver de nødt til at vide, “hvor meget er for meget”, og derfor har vi har beregnet et råderum til tomme kalorier og sat maksimumgrænser for det ugentlige indtag,« siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

(Grafik: Fødevarestyrelse).

Ifølge de nye beregninger kan for eksempel 7-9-årige børn få fem små portioner om ugen, hvor en lille sodavand, otte stykker slik og ét lille stykke kage hver udgør én lille portion.

Kvinder mellem 18-60 år kan få fem almindelige portioner, hvor halvandet glas vin, halvanden øl, et stykke kage, fire stykker chokolade og nogle chips hver tæller for én almindelig portion.

Mænd i alderen 18-60 år kan få syv almindelige portioner, hvis de vil holde sig inden for maksimumgrænsen.

Se flere eksempler på altomkost.dk.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Farknot Architect / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.