Derfor dufter soltørret vasketøj så godt

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Forskningen viser, at soltørrede håndklæder producerer en række organiske molekyler, som vi forbinder med duften af planter eller parfume.

Forskere i atmosfærisk kemi undrede sig over, hvorfor vasketøj dufter så godt, når det bliver tørret udenfor i solen.

Derfor begyndte de at hænge håndklæder til tørre uden for kemi-bygningen på Københavns Universitet i et atypisk eksperiment.

Det skriver pressemedarbejder Michael Skov Jensen fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet om i en pressemeddelelse.

En fotokemisk proces fører til dannelsen af duftstoffer

Blomster, frugt og citrus. Tøjet dufter bare bedre, når det har hængt til tørre ude i solen, fremfor i en vaskekælder eller inden døre. Men hvad er det, der giver det ude-tørrede vasketøj den ekstra gode duft?

Det har en gruppere forskere fra Kemisk Institut på Københavns universitet undersøgt i en videnskabelig artikel udgivet tidligere på året.

Forskerne fandt et tomt, mørkt kontor i kemi-bygningen og en udendørs, solrig altan, hvor de hængte ufarvede bomuldshåndklæder op, som de forinden vaskede tre gange i hånden i ultrarent vand, hvor der ingen partikler, mikroorganismer eller salte er i.

Ved at sammenligne de forskellige typer af tørrede håndklæder kunne forskerne se, at de soltørrede håndklæder producerede en række aldehyder og ketoner: Organiske molekyler, som vores næser forbinder med duften af planter eller parfume.

»De håndklæder, som hang i solen, havde klart de højeste koncentrationer af de oxiderede forbindelser, hvilket betyder, at solen har sat gang i nogle fotokemiske processer, som har dannet de forskellige duftstoffer, vi fandt,« forklarer ph.d. Malte Frydenlund, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Eksempelvis udledte de soltørrede håndklæder stofferne pentanal, fundet i kardemomme, octanal, som giver citrusagtige aromaer, og nonal, som dufter af roser.

Forskningen forstår endnu ikke dette område fuldt ud

Ph.d. Malte Frydenlund og hans makker, Silvia Pugliese og Jakob Boyd Pernov, fik sammen med deres vejleder, professor Matthew Stanley Johnson fra Københavns Universitet, idéen til at kigge nærmere på fænomenet i den rekord-varme sommer tilbage i 2018.

»Folk grinede og synes, det var lidt mærkeligt, at vi kom gående der med vores våde håndklæder og hang til tørre,« siger Malte Frydenlund.

Men faktisk er forskningsverdenens forståelse af, hvad der sker, når våde overflader reagerer med sol og luft mangelfuld, og derfor er det et meget aktivt forskningsområde.

Selvom studiet primært har afdækket, hvilke dufte, der forekommer, når man tørrer sit vasketøj i solen, har Malte Frydenlund også nogle bud på, hvordan duftene overhovedet opstår:

»Når luftarten Ozon reagerer med stoffer i et vådt håndklæde, så dannes der aldehyder og ketoner, som passer godt med de observerede duftstoffer i studiet, så det kan være en del af årsagen. Men vi tror også, at det skyldes noget direkte relateret til sollyset. Det kan for eksempel være pigmenter eller farvestoffer i håndklædet (som findes selvom håndklæderne er ubehandlede), som absorberer sollyset og fører til de kemiske omdannelser,« siger han og tilføjer:

»Det her er en mekanisme, som kan foregå på nærmest alle overflader i miljøet og dermed være vigtig for stoffers nedbrydelse i miljøet. Det derfor utroligt vigtigt, at vi får en bedre forståelse for disse processer og forhåbentlig er dette studie en skridt i den retning.«

Forskningen er finansieret af kemisk institut på Københavns Universitet.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Imagesines / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.