Burkaniner skal ikke afløse burmink

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Burkaniner er berøvet muligheden for at udføre deres naturlige adfærd. De kan hverken hoppe, gemme sig eller grave. De kan kun æde og dø.

»Det vil være et stort tilbageslag for dansk dyrevelfærd at lade én form for dyremishandling afløse en anden,« siger World Animal Protection i en pressemeddelelse i anledning af forslag om at indføre storstilet kaninproduktion i Danmark.

Opdatering: Artiklen formidler en fejlbehæftet påstand. Se længere nede.

Større kaninproduktion er en dårlig redningsplanke

Et samarbejde mellem tidligere danske minkavlere, konsulentfirmaet SAGRO samt studerende fra Aarhus Universitet er mundet ud i forslag til en ny forretningsmodel for de minkfarme, der blev afviklet sidste år på grund af risiko for coronasmitte.

I den ny model foreslår fem civilingeniørstuderende fra Institut for Forretningsudvikling og Teknologi på Aarhus Universitet i Herning at indføre kaniner i bure i stedet for mink. Det oplyser World Animal Protection.

Kaninavl med henblik på kødproduktion er kendt fra flere sydeuropæiske lande, men har aldrig været udbredt i de nordeuropæiske lande, hvor kanin mest er på menuen som en særlig specialitet på udvalgte restauranter.

»Det er en meget dårlig idé at indføre kaninproduktion i stor stil i Danmark som en redningsplanke til minkavlerne,« siger Esben Sloth, der er kampagnechef i World Animal Protection Danmark, og fortsætter:

»Vi er lige sluppet af med et erhverv, hvor dyrene i den grad led under dårlig dyrevelfærd, og det ville være absurd at indføre en ny produktion, hvor forholdene på mange måder er kendt som lige så elendige.«

Berøvet muligheden for at udføre naturlig adfærd

I den industrielle produktion af kaniner er de livlige dyr fuldstændig berøvet muligheden for at udføre deres naturlige adfærd. De kan hverken hoppe, gemme sig eller grave, og de får stort set ikke opfyldt andre basale behov end at æde.

Kaninerne er klemt sammen i bursystemer med mindre end et A4-arks plads til hvert dyr, og der er tremmer både under poter og over ører. Ofte kan kaninerne ikke lægge sig udstrakt, og det er ikke usædvanligt, at dyrene får skader på poterne på grund af de tynde tremmer.

I staldene, hvor kaninerne holdes indespærret i stort antal, er luften fyldt med ammoniak fra urin og afføring, sygdomme florerer, og derfor får kaninerne store mængder antibiotika, som man kender det fra intensiv svineproduktion. Derfor er dødsraten blandt bur-kaniner også relativt høj, oplyser World Animal Protection.

Bure i landbruget er under udfasning i hele Europa

I forretningsmodellen for minkavlerne slår de unge civilingeniører og SAGRO på, at klimabelastningen er mindre end eksempelvis svine- og kalveproduktion, og at produktionen derfor er klimavenlig.

»Klimaforandringerne skal ikke løses ved at gå på kompromis med dyrevelfærd. Vi skal i stedet satse meget mere på produktion af plantebaseret kost til mennesker og producere langt mindre – men til gengæld bedre kød – fra dyr, som har haft det godt,« siger Esben Sloth.

I uge 23 står EU Parlamentet over for et markant skift på dyrevelfærdsområdet. Her skal EUs politikere stemme om borgerinitiativet “End The Cage Age”, som World Animal Protection blandt andet står bag i samarbejde med den britiske organisation Compassion In World Farming.

»Der er ingen bæredygtig fremtid i tremmedyr, bure i landbruget er under udfasning i hele Europa, og alene af den grund er der berettiget håb om, at der ikke er dansk politisk opbakning til en forretningsmodel baseret på bur-kaniner,« afslutter Esben Sloth.

»Udtalelserne fra World Animal Protection er fordrejede«

Efter Slagelse.News har udgivet artiklen, har World Animal Protection fjernet pressemeddelelsen fra deres hjemmeside.

Samtidig har Slagelse.News modtaget en kommentar fra Kasper Frank Christensen, der er kommunikationschef i SAGRO. SAGRO servicerer og rådgiver kunder i landbruget.

»Vi mener, præmissen for udtalelserne fra World Animal Protection er fordrejede. De studerende fra Aarhus Universitet har arbejdet ud fra en case omkring økologisk kaninproduktion, hvor hver enkelt kanin har minimum 5,4 m2 at udfolde sig på, hvilket man ikke ligefrem får indtrykket af er tilfældet i deres pressemeddelelse,« siger Kasper Frank Christensen til Slagelse.News og fortsætter:

»Vi har kontaktet World Animal Protection, for en dialog om den opgave SAGRO har stillet de studerende. Så hvis de er oprigtigt interesserede i, hvad de studerende er kommet frem til, er de mere end velkomne til at vende tilbage.«

Opdateret: Artiklen er opdateret med oplysninger om, at World Animal Protection har fjernet deres pressemeddelelse. Derudover har vi tilføjet en kritisk kommentar fra SAGRO.

Øverst: Pressefoto. (Foto: World Animal Protection Danmark). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.