500 klip om ugen for mobilsnak

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand News – I årets første seks måneder har politiet uddelt 14.028 klip i kørekort for brug af håndholdt mobiltelefon bag rattet. Det svarer til cirka 540 klip om ugen på landsplan.

Vi har svært ved at lære det: Håndholdt mobil og kørsel er en dårlig kombination. Det er især de unge, der roder med mobilen, viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Politiet har uddelt 14.028 klip for brug af telefon

Klip, klip, klip! I årets første seks måneder har politiet uddelt 14.028 klip i kørekort for brug af håndholdt mobiltelefon bag rattet, viser nye tal fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. Det svarer til cirka 540 klip om ugen.

»Alt for mange trafikanter har svært ved at lade deres mobil være, selv om de ved, at det er både ulovligt og risikabelt. Og de her tal viser med al tydelighed, at vi stadig har en stor udfordring. Derfor skal vi alle blive ved med at minde hinanden om, at man skal holde hænderne på rattet og øjnene på trafikken,« siger Mogens Kjærgaard Møller, der er adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Uopmærksomhed kan have store konsekvenser

Det er især den yngre generation, der ikke kan lade være med at bruge mobilen, når de kører i trafikken. Det viser en ny undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført blandt flere end 5.000 bilister.

Knap hver 8. bilist svarer, at hun eller han “meget ofte”, “ofte” eller “en gang imellem” bruger håndholdt mobil, mens de kører i trafikken.

Men endnu værre ser det ud blandt de yngre bilister mellem 17-34 år. I den aldersgruppe svarer flere end hver 4., at de bruger deres mobil håndholdt, når de kører bil.

Og det er ikke uden risiko. I samme undersøgelse kan man se, at netop de 17-34-årige svarer, at de har været involveret i en trafikulykke som bilist over dobbelt så ofte som alle bilister generelt. Og når man spørger de unge bilister, hvad de lavede, da trafikulykken skete, svarer 28 procent, at de benyttede håndholdt mobil.

Der er uopmærksomhed og manglende orientering involveret i 57 procent af dødsulykkerne i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).

»Uopmærksomhed i trafikken er fortsat anledning til alt for mange uheld – og de kan så let undgås. Vi skal gøre trafikken mere sikker ved at blande os, når vi oplever at en ven, familiemedlem eller kollega er uopmærksom bag rattet. Der er en grund til, at det er ulovligt at bruge håndholdt mobil eller lignende, når man kører bil,« siger Pia Holm Steffensen, der er underdirektør i Forsikring & Pension.

Antal klip i kørekort for brug af håndholdt teleudstyr per politikreds fra januar til og med juni 2021 (Kilde: Rigspolitiets Nationale Færdselscenter):

 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 722
 • Midt- og Vestsjælland: 846
 • Nordjylland: 1.606
 • Østjylland: 1.490
 • Midt- og Vestjylland: 1.523
 • Sydøstjylland: 1.206
 • Syd- og Sønderjylland: 1.003
 • Fyn: 772
 • Nordsjælland: 573
 • Københavns Vestegn: 1.112
 • København: 3.132
 • Bornholm: 43
 • I alt: 14.028.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.