1. april stiger cigaretterne – danskerne er enige

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – I morgen onsdag den 1. april stiger prisen på tobak. Fremover bliver prisen for en pakke cigaretter 55 kroner.

Det bliver dyrere at ryge. Fra i morgen den 1. april stiger prisen på cigaretter, snus og anden tobak. God idé, mener et stort flertal af danskerne. Opbakningen til prisstigninger på tobak vokser – også blandt dem, der selv ryger, viser en ny undersøgelse.

Nej, det er ikke en aprilsnar – fra i morgen den 1. april stiger prisen på tobak. Fremover skal de, der vil have en pakke cigaretter med hjem, have 55 kroner op af lommen. Og den 1. januar 2022 ryger der endnu en femmer oveni prisen, så den lander på 60 kroner. Det skriver Kræftens Bekæmpelse.

Stor opbakning i befolkningen til den dyrere tobak

Et stort flertal i befolkningen støtter de kommende prishop. Hele 67 procent synes, det er en god idé med 60 kroner for en pakke cigaretter.

I 2017 gjaldt det 64 procent. Og kun 12 procent er imod, viser en rundspørge blandt godt 4.000 danskere, som er foretaget af Gallup for Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Lungeforeningen og TrygFonden i december 2019.

»Et produkt, der er så skadelig som tobak, skal være dyrere end en stor pose Matadormix. Derfor glæder det mig, at opbakningen stiger,« siger Morten Ørsted-Rasmussen, Forebyggelseschef i Hjerteforeningen.

Også rulletobak, snus og andre produkter med tobak stiger i pris. De højere priser på tobak er besluttet som del af finansloven for 2020.

Hele 41 procent af rygerne vil gerne betale mere

Ikke overraskende er støtten til dyrere tobak højere blandt dem, der ikke ryger. Men 41 procent af rygerne synes faktisk, det er en god idé at hæve prisen på en pakke smøger til 60 kroner. I 2017 var andelen kun 30 procent.

»Mennesker, der ryger, kender om nogen konsekvenserne, og er opmærksomme på, at deres børn og børnebørn ikke begynder på det. Jeg er sikker på, at højere priser kan motivere til rygestop og en generel snak i familien,« siger Lungeforeningens direktør, Anne Brandt.

En tredjedel af rygerne er imod højere priser på tobak. Det betyder, at der er flere rygere, der bakker op om de kommende prisstigninger, end der er imod.

Ingen støtte fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige

Dyrere tobak er en del af en politisk indsats mod rygning blandt børn og unge. Bortset fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige støtter alle partier prisstigningerne.

»Vi er glade for opbakningen til højere priser på tobak – både politisk og i befolkningen. For prisen har stor betydning for, hvor mange unge, der begynder at ryge. Derfor skal prisen på tobak ikke være børnevenlig,« siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Udover højere priser på tobak har regeringen og dens støttepartier fremlagt en plan mod børn og unges rygning med forslag om blandt andet tobak under disken og røgfri skoletid.

Kræftens Bekæmpelse ønsker endnu højere priser

De mange initiativer bliver hilst velkommen af organisationerne bag undersøgelsen. Men forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak, har et ønske:

»De mange gode tiltag vil uden tvivl betyde, at færre børn og unge begynder at ryge. Men vores ambition er, at ingen børn og unge ryger i 2030. Hvis vi skal i mål, skal prisen endnu højere op. Gerne til omkring 90 kroner pakken, som i Norge, hvor kun ganske få unge ryger.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Reflex Naja / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.