Tips til at vælge den rette uddannelse

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Tusindvis af unge går år efter år og spekulerer på valget af den rette uddannelse. Det kan være et svært valg for mange, især fordi der er så mange uddannelser at vælge mellem.

Tips og livsstilsstof (Slagelse Media) Der er på nuværende tidspunkt helt nøjagtigt 880 forskellige uddannelser i Danmark, det kan derfor være en udfordring for mange at vælge rigtigt i første omgang.

Tre gode råd til dit valg af uddannelse

1) Skriv en liste med dine valgmuligheder

Det kan være en fordel, for at få et overblik, at du laver en grundig brainstorm med alle dine ideer til uddannelsesvalg, som kunne være noget for dig.

Listen kan i høj grad hjælpe dig med at holde styr på det hele, så du ikke skal rende rundt med det hele ene og alene i hovedet.

Når du har lavet en liste med uddannelser, som du synes lyder interessante, kan du begynde at undersøge, hvad de helt grundlæggende går ud på, og hvilke jobs du efterfølgende egner dig til. Du kan begynde at udelukke nogle af uddannelserne, ved at fordybe dig i uddannelserne på din liste.

2) Tal med en studievejleder og/eller folk i din omgangskreds

Når du har helt styr på din liste med valgmuligheder, kan det være en fordel at opsøge en studievejleder. Studievejledere ved en hulens masse om mange uddannelser, og de uddannelser, som de ikke er skarpe på, kan de undersøge nærmere for dig.

En studievejleder kan oftest remse uddannelseskriterierne op for dig, og ikke mindst hvilke slags jobs du uddanner til at være egnet til.

Udover at tale med en studievejleder kan du også tale med venner og familie. Disse kan ofte inspirere dig, og hjælpe dig med at blive skubbet ud i den rigtige retning. Brug derfor helst gerne din omgangskreds.

3) Det er okay at vælge forkert i første omgang

Det er vigtigt ikke at lægge et for stort pres på sine skuldre, hvad angår uddannelsesvalg. Det er ikke verdens undergang, hvis ikke du vælger rigtigt i første omgang. Det er der rigtig mange, som ikke gør.

Du skal hellere opfatte det forkerte valg som en læring, der har gjort dig klogere på, hvad du i hvert fald ikke skal.

For mange uddannelser fører til lavere kvalitet

Det er næppe et tilfælde, at der udbydes så mange uddannelser i Danmark, som der gør på nuværende tidspunkt. Eksperter har udtalt, at uddannelser er som forretninger, de uddannelser, hvor de unge bliver ved at søge ind, bliver ved at eksistere. Uddannelser er som forretninger, der skal løbe rundt for at have et grundlag for at blive ved at eksistere.

Kvalitetsudvalget udtalte allerede i 2015, at der skal reduceres i mængden af uddannelser i Danmark. Det er først og fremmest for mange unge en større udfordring at vælge rigtigt første gang, når der er så meget at vælge imellem. Det er derudover en svær opgave at sikre en høj kvalitet på alle uddannelser, hvis der er for mange uddannelser at vælge imellem.

Derudover eksisterer der mange uddannelser, som giver dårlige jobmuligheder efter endt uddannelse. Det er en problemstilling, som jobcentre især er særligt bekendte med. Mange unge vælger derfor i højere grad at henvende sig hos et rekrutteringhus i København #zandguide. De unge har nemlig i højere grad behov for vejledning og hjælp til at komme i job.

Øverst: Genrefoto. (Foto: PR). Bureau/red.

I samarbejde med
Bureau Kronberg

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.