Forbrugerne navigerer i en jungle af kostråd

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Er du også forvirret over palæo, raw food, glutenfri, vegansk, syre-base-kuren, 5:2 diæt og spis-efter-din-blodtype? Midt i det konkurrerer bloggere og selvudnævnte sundhedsguruer om vores opmærksomhed.

Danskerne har tillid til de officielle kostråd, men ikke styr på dem alle. Samtidig konkurrerer bloggere, trends og selvudnævnte sundhedsguruer om vores opmærksomhed med mere eller mindre velunderbyggede sundhedsråd.

Forskere har undersøgt, om danskerne er i stand til at skille skidt fra kanel, når det gælder anbefalinger om kost og sundhed.

Undersøgelse af de officielle kostråds gennemslagskraft

Palæo, raw food, glutenfri, vegansk, syre-base-kuren, 5:2 diæt, spis-efter-din-blodtype … Diæter, kure og kostanbefalinger fyger om ørerne på os, ikke mindst på diverse blogs og sociale medier.

Nu har Aarhus Universitet undersøgt, hvordan de officielle kostråd klarer sig i junglen af formaninger, tips og råd om, hvad vi putter i munden.

Undersøgelsen er lavet som en del af aftalen mellem Aarhus Universitet og Miljø- og Fødevareministeriet om forskningsbaseret myndighedsbetjening – og er udgivet som DCA-rapport.

Undersøgelsen blev dels udført via et online spørgeskema, dels ved hjælp af fokusgruppe-interviews med unge i alderen 22-26 år, på baggrund af spørgeskemaundersøgelsen som indikerede at denne gruppe i højere grad opfattede de mange forskellige diæter som sunde.

En tidligere undersøgelse har vist, at over halvdelen af danskerne mellem 18-75 år føler sig forvirrede over de mange sundhedsråd, der florerer.

Forbrugerne efterlyser større synlighed af de officielle kostråd

Ifølge undersøgelsen er der generelt tillid til myndighedernes kostråd, men det er også tydeligt, at der ikke er styr på i hvert fald tre af de i alt ti officielle kostråd.

Når det gælder anbefalingerne om fuldkorn, fisk og kød, var de fleste adspurgte på gyngende grund, når det kom til anbefalede mængder. Generelt føler danskerne sig dog velinformerede om sund kost og søger primært råd og information om sund mad i deres nære netværk, viste undersøgelsen.

Fokusgruppeundersøgelsen viste, at flere forbrugere efterlyste større synlighed af de officielle kostråd, og at repræsentanter for myndighederne i højere grad blander sig i sundhedsdebatten og var synlige på de platforme, hvor de unge færdes.

Jo mere på sociale medier, jo mindre på solid videnskabelig grund

Forbrugernes viden om og opfattelse af “diæter” såsom palæo/stenalder, glutenfri/detox, vegetarisk, Sense, 5:2 kuren og LCHF blev også undersøgt nærmere.

Det viste sig, at de forbrugere, der er mest på sociale medier, også er dem, der er mest positive over for diæterne, der ikke altid er bygget på solid videnskabelig grund.

Cirka 30 procent af respondenterne havde egne erfaringer med at følge en eller flere af diæterne, flest i aldersgruppen mellem 18-35 år, og en vegetarisk diæt var det, som de fleste havde prøvet.

»De officielle kostråd nyder stor troværdighed, viser vores undersøgelse, og det var ikke sådan, at jo mere positivt stemt, man var over for alternative kostråd, jo mere afvisende var man over for officielle anbefalinger,« siger Stine Cecilie Mangaard Sarraf, videnskabelig assistent ved Institut for Virksomhedsledelse og en af forfatterne bag rapporten, og fortsætter:

»De to ting går fint hånd i hånd hos forbrugerne. Det er positivt for myndighederne, da der så er potentiale for at få den unge målgruppe i tale, som er dem, der flirter mest med alternative diæter. Det kræver, at man er til stede der, hvor de søger information, og at man taler i øjenhøjde.«

Generelt viste undersøgelsen dog, at de unge ikke bare æder alting råt, bogstaveligt talt. De har en bred sundhedsopfattelse og nuancerede holdninger til de forskellige diæter og er for eksempel udmærket klar over, at det ikke kun handler om, hvad der er sundt eller usundt, men lige så meget om mængder og balance mellem forskellige fødevarer.

Læs rapporten på: web.agrsci.dk.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Light Field Studios / iStock). RK.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.