Debat: Indfør nu straksaktivering for raske ledige unge

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Slagelse.News – Unge med psykiske udfordringer skal tilbydes straksaktivering på et plan, hvor de ikke knækker sammen. De skal ikke få besked på, at jobcentret ikke tror på den unges muligheder for at komme videre før om mindst et år. Det skriver Christopher Trung i et læserbrev.

Dette indlæg er indsendt af Christopher Trung, der er byrådsmedlem og byrådskandidat for Venstre. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg hos Slagelse.News skal være inden for straffelovens og presseetikkens rammer. Du er velkommen til at sende indlæg til redaktion@slagelsemedia.dk.

Jobcentret tror ikke på de udfordrede unges muligheder

Alle har brug for at kunne mærke, at de har værdi for nogen og noget. At de gør nytte. At de kan bruges! Derfor må og skal vi få sat straksaktivering i gear i vores kommune, blandt ledige og raske unge, som i dag er på uddannelseshjælp.

De unge, som for eksempel har nogle psykiske udfordringer, skal stadig tilbydes straksaktivering på et plan, hvor de ikke knækker sammen. Men det er i alt fald bedre end i dag, hvor den unge med udfordringer får den triste besked, at jobcentret ikke tror på den unges muligheder for at komme videre før om mindst et år.

Det er også det man kalder for “aktivitetsparate unge” – altså unge, som bliver vurderet til, at der er brug for mere end et års tid til at få dem til at starte på en uddannelse eller komme i job.

Det er så vigtigt, at den unge kan bevare de elementer af hverdagen, der er med til at bevare en sund struktur. At den unge ikke bytter rundt på dag og nat, eller bytter rundt på weekend og hverdag.

Det skal straksaktivering hjælpe med! At den unge kommer ud og gør nytte med det samme, når vedkommende melder sig til at få kontanthjælp. Det vil selvfølgelig være betinget af at straksaktiveringen ikke har negativ indflydelse på den unges helbred, hvilket må være en individuel vurdering. Der er gode erfaringer at hente fra blandt andet Hillerød og Greve.

Fik ikke svar på straksaktivering i beskæftigelsesudvalget

Desværre har der ikke været opbakning til det i udvalget (social- og beskæftigelsesudvalget, red.) de gange, hvor vi fra Venstre har foreslået og/eller spurgt ind til det.

Den 30. november 2020 spurgte vi fra Venstre ind til status og mulighed for straksaktivering som forslag på et møde i Slagelse Kommunes social- og beskæftigelsesudvalg.

Det endte ud i en bemærkning om, at vi undrede os – og vi fik ikke yderligere svar på vores spørgsmål. Det samme gjorde vi på udvalgsmødet den 13. januar 2020, ligesom at vi også spurgte ind til det på udvalgsmødet den 5. november 2018. Ofte har det været en udfordring at få lov til at få skrevet noget til referat. Det er ærgerligt.

Fra Venstre vil vi fortsat kæmpe for straksaktivering i Slagelse Kommune – ikke en straksaktivering med pisk, men en straksaktivering med en reel tro på den unges evne til at udvikle sig – og med et kærligt rygstød.

Christopher Trung (V)
Byrådsmedlem for Venstre i Slagelse Kommune

Øverst: Christopher Trung (V). (Foto: Privatfoto). Debat/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.