Første søndag i advent søndag den 3. december

Artiklen er opdateret for 7 måneder siden.

Slagelse.News – Første søndag i advent er søndag den 3. december, og fjerde søndag i advent fejres juleaftensdag den 24. december.

I år falder julen mandag den 25. december, og det betyder, at adventstiden kun varer en dag, altså fra fjerde søndag i advent den 24. december til juledag mandag den 25. december. Det betyder samtidig, at fjerde søndag i advent og juleaften afholdes den samme dag.

Fjerde søndag i advent er den 24. december

Nogle tror, at fjerde søndag i advent, altså adventssøndag, afholdes den 17. december, fordi de opfatter juleaften som jul, men juleaften er som navnet antyder aftenen før jul, hvilket vil sige den 24. december om aftenen.

Den fejlagtige opfattelse fører muligvis til, at visse steder allerede har afholdt juletræstænding. Måske tror de, at den 26. november var første søndag i advent. Dertil kommer, at flere medier oplyser, at nogle kalendere anfører den 26. november som første søndag i advent. Men det er først søndag den 3. december, altså på søndag, at vi fejrer første søndag i advent.

I Slagelse Midtby afholder Business Slagelse den årlige juletræstænding fredag den 1. december 2023 med juleoptog og tænding af det store juletræ på Schweizerpladsen sammen med julemanden. Det er med andre ord den verdslige indledning af advent.

Vær velkommen, Herrens år findes i to udgaver

Første søndag i advent afholdes et par dage efter, nemlig søndag den 3. december, hvor det første lys tændes i adventskransen. Det er samtidig kirkens nytår, hvor man ofte synger “Vær velkommen, Herrens år” (adventsversionen) i kirken.

Vær velkommen, Herrens år findes i to udgaver: en adventssalme og en nytårssalme. De synges begge på samme melodi af A.P. Berggreen, og de fejrer henholdsvis det kirkelige nytår og det verdslige nytår. Nytårsudgaven handler ikke om kirkelige højtider, men om naturens frembringelser og det daglige brød; om oplysning, nåde og fred.

December var fastetid, men er forsat venten

Advent betyder “Herrens komme” eller “Herrens ankomst” på latin og er den periode i kirkeåret, hvor man forbereder sig på Jesu fødsel den 25. december.

Traditionelt var advent en tid med både faste, forberedelse og venten inden fejringen af Jesu fødsel ved jul. I 1000-tallet fik julefasten benævnelsen “advent”, og tiden sattes til fire uger. I dag får mange børn en adventskalender, som vi typisk kalder for en julekalender.

Adventssøndag er så den fjerde søndag før juledag, hvor adventstiden begynder, og den dag falder i år den 24. december, hvor vi også fejrer juleaften. God advent.

Øverst: Første søndag i advent. (Foto: A-Basler / iStock). roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/bsp0