Succes med pudebump fører til flere pudebump

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Slagelse.News – I et år har rundkørslen på Sorøvej/Smedegade i Slagelse haft pudebump med succes, da farten er sænket. Nu bliver otte andre rundkørsler i Slagelse, Korsør og Skælskør også gjort mere sikre med pudebump.

Rundkørslen ved Kalundborgvej/Ndr. Ringgade i Slagelse By bliver den næste, der får tilføjet pudebump. Det sker efter planen i uge 40 og uden for myldretiden. Bilister vil stadig kunne køre gennem rundkørslen, mens arbejdet står på.

Når bumpene er lagt, vil de sænke farten på køretøjer på vej ind og ud af rundkørslen. Og det gør det sikrere at være blød trafikant i rundkørslen.

»Undersøgelser viser, at 60 procent af ulykker i rundkørsler sker med for høj fart inde i rundkørslen eller på vej ud af rundkørslen, hvor føreren ikke har nok tid til at orientere sig for cyklister, knallerter og fodgængere. De øvrige 40 procent sker på vej ind i rundkørslen, hvor lav fart også er afgørende for at kunne orientere sig,« fortæller Pia Nielsen, der er projektmedarbejder i Natur, Vej og Trafik i Slagelse Kommune.

Ni rundkørsler i kommunen får pudebump

Pudebumpene laves som følge af Trafiksikkerhedsplanen, der er politisk vedtaget. I alt er ni byrundkørsler udpeget til at få pudebump:

  • Slagelse: Sorøvej/Smedegade, Kalundborgvej/Ndr. Ringgade, Kalundborgvej/Løvegade, Ndr. Ringgade/Valbyvej, Østerbro/Vestsjællandscenteret og Schweizerpladsen/Jernbanegade.
  • Korsør: Tårnborgvej/Kongebroen og Tårnborgvej/Gl. Banegårdsplads.
  • Skælskør: Norvej/Sorøvej.

50 uheld er der sket på en femårig periode i de ni rundkørsler, og heraf var de 10 med personskade.

Arbejdet udføres i periode fra 2018 til 2020

Rundkørslerne i Slagelse og Korsør får lavet pudebump i år, hvis vejret tillader det, mens den sidste i Skælskør er planlagt til udførelse i 2020. Ud fra det første års erfaringer fra Sorøvej forbedres de nye pudebump ved blive gjort længere, så de er mere behagelige at køre over, uden at de mister deres effekt.

Kommunen vil gerne arbejde med skabe størst mulig komfort for bilisterne, og derfor bliver pudebumpene lagt med forskellig afstand til fodgængerfelterne. Efter to ugers tid evalueres placeringen af hvert pudebump, inden den endelige afstand findes.

Pudebump reducerer eller hindrer ulykker

Pudebumpene i rundkørslen på Sorøvej/Smedegade i Slagelse har ligget på indkørselsvejene og udkørselsvejene det seneste års tid. Her viser målinger, at gennemsnitsfarten i rundkørslen for alle køretøjer er sænket fra 18,8 km/t til 13,9 km/t.

»Pudebump er et yderst effektivt redskab til at få farten ned, og det er derfor vi indfører dem. Vi anerkender, at bumpene for nogen kan virke hårde at passere i bil, men effekten kan vi ikke komme udenom, for det giver en langt mere sikker passage i rundkørslen og en lavere risiko for alvorlige ulykker. Kun en enkelt ulykke er der sket i rundkørslen på Sorøvej det seneste år,« fortæller Pia Nielsen.

I blandt andet Nyborg Kommune har man haft pudebump ved en rundkørsel tæt på to skoler i 10 år. Erfaringerne er gode, da man helt har undgået ulykker i de 10 år.

Fakta om pudebump fremfor asfaltbump

  • Pudebump er 7,5 centimeter høje, hvilket er lavere end normale asfaltbump, der typisk er 10 centimeter.
  • Materialet er genbrugt gummigranulat, der er lyddæmpende og slidstærkt.
  • Typegodkendt af Vejdirektoratet og godkendt af Politiet, der blandt andet har testet med motorcykler.
  • Busser kan skræve over bumpene, hvilket øger komforten for passagerne.
  • Passage af et bump bør ske med maksimalt 30 km/t.

Pressefoto: Slagelse Kommune.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.