Elever i Sørbymagle øver sig i at gøre skolevejen sikker

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – 6. klasse på Hvilebjergskolen i Sørbymagle ved Slagelse skal undersøge trafikforholdene omkring deres skole og overveje, hvor og hvordan de vil bruge micro:bit til at forbedre trafiksikkerheden.

Under Engineering Day 2019 skal eleverne i 6. klasse på Hvilebjergskolen i Sørbymagle undersøge trafikforholdene omkring deres skole, og ved hjælp af programmering skal de udtænke idéer til, hvordan man kan gøre skolevejen mere sikker.

Projektet skal vise eleverne, hvad man kan bruge naturfag til i den virkelige verden. Det skriver Engineering Day i en pressemeddelelse.

Programmerer en “micro:bit” til at hjælpe i trafikken

Mange forældre får koldsved ved tanken om den første dag, hvor deres barn skal klare sig selv i trafikken. Men nu er der måske hjælp på vej. Nemlig fra børnene selv.

På Hvilebjergskolen i Sørbymagle ved Slagelse får 29 elever fra 6. klasse chancen for at undersøge, hvilke situationer der er farlige i trafikken og samtidig prøve at finde løsninger, der kan gøre det mere trygt og sikkert at færdes på skolevejen. Det sker på Engineering Day 2019, der afvikles på skoler i hele Danmark i uge 45.

Hvilebjergskolen holder Engineering Day torsdag den 7. november, hvor eleverne bruger dagen på arbejdet med at programmere en såkaldt “micro:bit” – en mikrocomputer, der kan hjælpe dem i trafikken.

Prøver matematik og naturfag til i den virkelige verden

Eleverne skal overveje, hvor og hvordan de vil bruge micro:bit til at forbedre trafiksikkerheden. Det kunne for eksempel være ved at programmere en cykelsensor, der blinker, når den registrerer, at der kommer en bil bagfra.

»Mange elever har svært ved at se, hvad de skal bruge matematik og naturfag til i den virkelige verden. På Engineering Day får de lov til at bruge fagene til at løse en helt konkret udfordring tæt på deres egen hverdag,« siger Ghita Wolf Andreasen, direktør i Engineer the Future, og fortsætter:

»Vi håber, at det øger begejstringen for fagene, og måske endda får nogle til at overveje at vælge den naturvidenskabelige vej senere i livet.«

Engineering Day er en del af Engineering i skolen, som er et samarbejde mellem Engineer the Future, Naturvidenskabernes Hus, Astra og VIA University College. Engineering i skolen er finansieret af Villum Fonden, Industriens Fond, Lundbeckfonden og A.P. Møller Fonden.

Tankegangen er at lade eleverne prøve kræfter med ingeniørernes arbejdsmetode med at undersøge og få idéer samt at konkretisere, konstruere og forbedre.

Eleverne skal bruge både matematik og naturvidenskab som kreative værktøjer til at finde en løsning, der kan forbedre trafiksikkerheden. De får erfaring med og viden om brug af sensorer og om programmering.

Igen i år har Engineering Day samarbejdet med DRs Ultrabit, som har delt Ultra:bit-klassesæt ud til skoler i hele landet.

132 skoler i regionen er tilmeldt “Gør skolevejen sikker”

Knap 200 lærere fra 132 skoler i Region Sjælland har tilmeldt deres elever til Engineering Day, der i år indeholder opgaven “Gør skolevejen sikker”.

Billedet er af 6. årgang på Helsingør Lilleskole og således ikke fra Sørbymagle. (Foto: Mikal Schlosser).

Projektet er udviklet til 4.-6. klasse på mellemtrinnet, men også mange elever i 7.-9. klasse i udskolingen deltager i projektet om skolevejen.

Mere konkret går opgaven ud på at hjælpe Anna fra 6. klasse med at finde en tryg skolevej til hendes lillebror Oliver.

Anna selv er god til at færdes i trafikken, men hun har tit set farlige situationer med biler, cyklister og gående på vej til skole. Så hvordan kan Anna hjælpe sin lillebror?

Eleverne oplever en vedkommende STEM-undervisning

Det er tredje år, at der afvikles Engineering Day på danske skoler. Direktør i Naturvidenskabernes Hus, Anders Dahlstrup har noteret sig den store opbakning fra landets lærere:

»Vi kan se, der bliver taget rigtig godt imod tankegangen om at lade sig inspirere af ingeniørernes måde at arbejde på, uanset om udfordringen gælder klima, transport eller IT,« siger Anders Dahlstrup of fortsætter:

»Vi vil netop gerne bidrage til, at eleverne oplever STEM-undervisningen (Science, Technology, Engineering & Mathematics, red.) som vedkommende, inspirerende og lærerig og dermed løfte elevernes læring og det faglige niveau.«

Øverst: Billedet er af 6. årgang på Helsingør Lilleskole og er hverken fra Sørbymagle eller Slagelse Kommune. (Foto: Mikal Schlosser). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.