Trekløver samarbejder om klimavenligt boligbyggeri

Artiklen er opdateret for 10 måneder siden.

Slagelse.News – »Jeg er meget optaget af at samarbejde, når vi skal finde fremtidens løsninger. Det gælder også, når det drejer sig om løfte og sikre bæredygtigt byggeri i Korsør, Skælskør, Slagelse og vores landdistrikter. Innovative nye klimavenlige huse på Sverigesvej kan vise vejen frem inden for bæredygtig udvikling og beliggenheden, så tæt på sygehuset, er også attraktivt og vil gavne vores bosætningsindsats,« lyder det fra borgmesteren i Slagelse.

Repræsentanter for Slagelse Sygehus, Slagelse Boligselskab og Slagelse Kommune har indgået en dialog om sammen at undersøge mulighederne for at udvikle den tidligere Hellig Andersskole med op til 40-50 rækkehuse, alle bygget i træ med lav CO2-udledning. Planen er, at husene skal bygges ovenpå de eksisterende fundamenter. Boligerne skal variere imellem 1, 2 og 3 plans huse. Derudover vil det blive vurderet, om det er muligt at genanvende materiale fra eksisterende bygninger. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Kort maskingenereret resume af AI/kunstig intelligens: Artiklen beskriver et samarbejde mellem Slagelse Sygehus, Slagelse Boligselskab og Slagelse Kommune om at udvikle et klimavenligt boligbyggeri i Korsør, Skælskør, Slagelse og de omkringliggende områder. Planen er at bygge op til 40-50 træhuse med lav CO2-udledning på Sverigesvej. Boligerne vil variere i størrelse fra 1-3 etager og vil blive bygget på eksisterende fundamenter. Der arbejdes også på at genanvende materiale fra tidligere bygninger. Projektet er inspireret af træhuse i Københavns Jernbaneby med et lavt CO2-aftryk. Målet er at reducere CO2-udledningen endnu mere. Samarbejdet sigter mod at tiltrække nye beboere til området og støtter Region Sjællands ønske om bæredygtige boliger tæt på sygehuset. Projektet følger Slagelse Kommunes bæredygtighedsstrategi, der sigter mod at reducere CO2-udledningen med procent inden 2030.

CO2-udledningen skal være endnu lavere

Der har længe været tale om at opføre 150 lejligheder i fire til seks etager på Sverigesvej. For nyligt kunne borgmester Knud Vincents (V) og direktør for Slagelse Boligselskab Arne Juul fortælle i Sjællandske, at tiden og økonomien er løbet fra behovet for så mange boliger på Sverigesvej. Begge parter kunne også fortælle, at der arbejdes på en ny og anderledes løsning.

Inspirationen til den type boliger, der nu arbejdes på at opføre på Sverigesvej, er hentet fra Jernbanebyen i København, der har fået opført prototype af træhuse med et CO2-aftryk, der er 3 gange lavere end den danske standard. Ambitionen på Sverigesvej er, at vi skal gå endnu længere – CO2-udledningen skal være endnu lavere. Og derfor er der også i byggeprocessen fokus på CO2 ved blandt andet at genanvende byggemateriale, hvor det er muligt.

Klimavenlige boliger skal lokke nye borgere til

De tre parter, der har sat hinanden stævne for at udvikle et nyt boligområde, har alle et stort ønske om at bidrage til sammenhængskraft og en attraktiv bosætning i Slagelse.

Således har Region Sjælland lanceret en model for “et sammenhængende og samarbejdende sygehusvæsen”, hvor ressourcemæssig bæredygtighed er én af målsætningerne for at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere. Men Regionen skal også kunne tilbyde attraktive bosætningsmuligheder til deres dygtige medarbejdere, både for at tiltrække og fastholde medarbejdere på Regionens sygehuse – det skal samarbejdet med de tre aktører være med til at sikre.

Region Sjælland og Slagelse Boligselskab samarbejder allerede, da Regionen lejer boliger hos Slagelse Boligselskab til sygehusenes medarbejdere. Der er dog behov for flere og anderledes boligtyper, og med et nyt, klimavenligt boligbyggeri på Sverigesvej er der blot få hundrede meter til blandt andet Slagelse Sygehus.

»På Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse arbejder vi målrettet for at udvikle flere bæredygtige løsninger, og vi er derfor meget glade for det nye samarbejde. Det er afgørende for os, at vi kan tiltrække unge medarbejdere og tilbyde dem gode og bæredygtige boliger tæt på sygehuset, så vores medarbejdere oplever, at både arbejdsliv og fritidsliv hænger sammen,« udtaler Niels Reichstein Larsen, der er sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.

I tråd med kommunens bæredygtighedsstrategi

Ambitionen med projektet er helt i tråd med Slagelse Kommunes bæredygtighedsstrategi, der har tre overordnede temaer: cirkulær økonomi og ressourceforbrug, klima og biodiversitet. Slagelse Kommune har en ambition om at CO2-udledningen i kommunen skal nedbringes med 70 procent inden 2030. I kommunens bæredygtighedsstrategi er der er klart mål om at bygge bæredygtigt og cirkulært i udvalgte byggerier samt ved renoveringer og nedrivninger af kommunale bygninger.

»Jeg er meget optaget af at samarbejde, når vi skal finde fremtidens løsninger. Det gælder også, når det drejer sig om løfte og sikre bæredygtigt byggeri i Korsør, Skælskør, Slagelse og vores landdistrikter. Innovative nye klimavenlige huse på Sverigesvej kan vise vejen frem inden for bæredygtig udvikling og beliggenheden, så tæt på sygehuset, er også attraktivt og vil gavne vores bosætningsindsats,« udtaler borgmester Knud Vincents.

Grønt fokus i Slagelse Boligselskabs afdelinger

I Slagelse Boligselskab er der stort fokus på grøn drift i de eksisterende afdelinger, ligesom boligselskabet var frontrunner på etableringen af bæredygtige fællesskaber i flere boligafdelinger. Når der tales om bæredygtige fællesskaber i Slagelse Boligselskabs afdelinger, har det indtil nu betydet at beboerne i afdelingerne selv drifter deres grønne områder og har særlig fokus på den sociale bæredygtighed, hvor naboerne har fælles aktiviteter og hjælper hinanden med stort og småt.

På Sverigesvej vil boligselskabet gå planken ud og bygge bæredygtige boliger som skal danne rammen om et bæredygtigt fællesskab.

»Projektet på Sverigesvej vil være selskabets absolut mest ambitiøse klimaprojekt til dato. Vi glæder os utrolig meget til at udvikle projektet i tæt partnerskab med Slagelse Kommune og Slagelse Sygehus,« forklarer Knud Glavind, der er formand for boligselskabet.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Velux Living Places / Adam Mørk). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/0lq4