Danskledet afskrækkelse i Letland med kontor i Slagelse

Slagelse.News – Det danskledede NATO-hovedkvarter i Letland er nu operativt. Den danske del ligger på Gardehusarkasernen i Slagelse, hvor det blev indviet sidste år.

Multinational Division North blev erklæret fuldt operativt tidligere på måneden. Det danskledede hovedkvarter i Letland kan nu indgå i NATO’s afskrækkelse mod Rusland og bidrage til alliancens forsvar i Østersøregionen.

Det skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse, som tidligere har oplyst, at Multinational Division North også har et hjørne af den sikrede del på Gardehusarkasernen i Slagelse.

Indgår fuldt i NATO’s afskrækkelse mod Rusland

Chefen for det dansk ledede multinationale hovedkvarter i Letland, Multinational Division North (MND N), generalmajor Flemming Mathiasen har erklæret hovedkvarteret i Letland fuldt operativt. Det skete ved en ceremoni den 7. juli 2023 på Adazi Military Base, hvor hovedkvarteret er baseret.

Den 1. september 2023 tiltræder generalmajor Flemming Mathiasen som ny chef for Forsvarsakademiet. Han har været chef for Multinational Division North siden 2019, hvor han har tilbragt fire år i Letland og været med til at sikre stabilitet og fred i og omkring de baltiske lande i tilfælde af trusler eller angreb. (Kilde: Forsvarsakademiet).

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) deltog sammen med sin lettiske ministerkollega Ināra Mūrniece og forsvarschef general Flemming Lentfer ved ceremonien.

Hovedkvarterets nye status betyder, at det nu fuldt ud kan indgå i NATO’s afskrækkelse mod Rusland og bidrage til alliancens forsvar i Østersøregionen.

»Hovedkvarteret er nu fuldt operativt, hvilket var et krav for at videreudvikle divisionen. Professionalismen og arbejdet fra alle dem, der gør tjeneste her, har bidraget til den præstation, som vi fejrer i dag. Fuld operativ kapacitet styrker NATO-alliancen, og det er vores arbejde et klart bevis på,« siger generalmajor Flemming Mathiasen.

Dansk kontor på Gardehusarkasernen i Slagelse

Det danske hovedkvarter blev indviet i august 2022. Det ligger i et hjørne af den sikrede del af Gardehusarkasernen i Slagelse. Det fremgik af en pressemeddelelse fra Forsvarskommandoen i august 2022.

Hovedbygningen har MND N’s våbentegn på gavlen og ligner en ny og moderne kontorbygning, hvad det også er med den ene tilføjelse, at bygningen er midlertidig og lavet af container-moduler. Et permanent hovedkvarter forventes at blive færdig i Slagelse måske i 2024.

Planlægning, koordinering og indsættelse af styrker

I krise og krig vil hovedkvarteret i Letland blandt andet skulle skabe forudsætning for indsættelsen af eksempelvis NATO’s hurtige udrykningsstyrke og efterfølgende opfølgningsstyrker på højt beredskab samt gennemføre eventuelle kampoperationer.

I fredstid støtter hovedkvarteret blandt andet de baltiske staters nationale forsvarsplanlægning, træner baltiske soldater og koordinerer militære aktiviteter i regionen, herunder NATO’s fremskudte tilstedeværelse i de Baltiske lande, som Danmark også er en del af.

Forsvaret udsendte i foråret 2022, efter Ruslands invasion af Ukraine, en kampbataljon til Letland. Bataljonen blev trukket hjem i maj i år. Danmark har tilbudt NATO at sende en bataljon til Letland fra midten af 2024. Det er planen, at bataljonen skal være deployeret i Letland i fire-seks måneder om året. I resten af tiden skal bataljonen være på beredskab i Danmark.

Læs også: Kampbataljonen på vej mod Letland (maj 2022).

Øverst: Generalmajor Flemming Mathiasen taler ved paraden i Letland, hvor hovedkvarteret blev erklæret fuldt operativt. (Foto: Det lettiske Forsvarsministerium via Forsvarskommandoen). PM/pele.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.