Arbejdsfordeling og Jobcenter redder KræmmerHus

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Slagelse.News – »Jeg fik en knude i maven af den store usikkerhed, der opstod. Hvad er konsekvensen, og hvordan kommer vi dog sammen gennem den svære tid,« fortæller indehaveren af KræmmerHus.

Trods coranakrisens rasen beholder alle medarbejderne i delikatesse- og brugskunstbutikkerne KræmmerHus deres job takket være “Arbejdsfordeling” og hjælpe fra Jobcenter Slagelse. Det skriver Slagelse Kommunen i en nyhedsmeddelelse.

Arbejdsdeling gav ro på en væsentlig del af økonomien

»Vi klarer den. Vi klarer den uden af skulle afskedige vores dygtige og loyale medarbejdere,« siger Helle Jørgensen.

Helle Jørgensens stemme lyder lettet. Meget lettet. Men en af hendes store bekymringer er også forsvundet.

Hun er nu helt sikker på, at hendes butikker i Slagelse og Næstved kommer gennem coronakrisen, uden at hun skulle sende en eneste af de fem medarbejdere hjem med en fyreseddel.

Muligheden for at indføre “arbejdsdeling” blandt personalet har skabt ro på en væsentlig del af økonomien.

Arbejdsfordeling betyder, at man kan nedsætte sine medarbejderes overenskomstbestemte arbejdstid i en tidsbegrænset periode, uden at de berørte medarbejdere er afskediget. Medarbejderne får samtidig ret til supplerende dagpenge.

»Jeg skal sent glemme den 11. marts, hvor det blev meddelt, at Danmark lukker ned,« fortæller Helle Jørgensen, der er indehaver af delikatesse- og brugskunstbutikkerne KræmmerHus, og fortsætter:

»Jeg fik en knude i maven af den store usikkerhed, der opstod. Hvad er konsekvensen, og hvordan kommer vi dog sammen gennem den svære tid? Det var spørgsmålene, der meldte sig.«

Telefonsamtale med Jobcenter Slagelse blev en livline

Påsken stod for døren, og Helle Jørgensen fik hurtigt afbestilt de varer, som hun kunne, for at begrænse omkostningerne.

Og så var der ellers en vigtig telefonsamtale med Jobcenter Slagelse, som skulle vise sig at være den livline, som siden har holdt gejsten i KræmmerHus på toppen.

»Da jeg erfarede, at der var mulighed for støtteordninger, kontaktede jeg Jobcenter Slagelse, som jeg i mange år har samarbejdet med på forskellig vis,« siger Helle Jørgensen og fortsætter:

»Her fik jeg råd og vejledning om arbejdsfordeling, som en måde til at undgå afskedigelse af personalet. Det var en ordning, som passede de perfekt til mine ønsker. Og da alle mine medarbejdere var med på ideen, så fik vi sammen med Jobcenter Slagelse hurtigt tingene på plads.«

Medarbejderne møder nu på arbejde på forskudte tider

De fem medarbejdere møder nu på arbejde forskudt. Nogle er således hjemme, mens andre er på arbejde. Derefter byttes der rundt.

På den måde bevarer alle medarbejdere tilknytning til KræmmerHus og kontakten med kunderne. Det er en lykkelig situation, mener Helle Jørgensen.

»Personalet er jo måske det vigtigste aktiv, man kan have. Branchekendskabet og relationerne til kunderne er så vigtige, og den ekspertise vil jeg ikke gerne miste,« siger hun.

Den svære coronatid har også medført positive nyskabelser

Der kommer heldigvis stadig kunder i butikken, for trangen til kaffe, te og chokolade er ikke blevet mindre – tværtimod. Men den nye svære tid, har også afstedkommet positive nyskabelser, som nok skal blive en gevinst for KræmmerHus fremover.

»Vi har udvidet vores To-Go-koncept, hvor kunderne kan afgive bestillingerne på vores delikatesser på internettet. Så pakker vi ordren og leverer til kunden,« siger Helle Jørgensen og fortsætter:

»Rigtig mange har benyttet sig af denne service, nu de ikke selv kan deltage i bryllupper, runde fødselsdage og andre mærkedage. Jeg er sikker på, at den del af vores forretning er kommet for at blive. Og nok også i et betragteligt omfang.«

Afslutningsvist fortæller Helle Jørgensen, at hele personalet er med til at stå krisen igennem og komme stærkt igen, når alt bliver mere normalt igen.

Fakta om muligheden for Arbejdsfordeling eller Afskedigelser

Arbejdsfordeling betyder, at du kan nedsætte dine medarbejderes overenskomstbestemte arbejdstid i en tidsbegrænset periode, uden at de berørte medarbejdere er afskediget.

Medarbejderne får, når en række betingelser er opfyldt, ret til supplerende dagpenge for de dage, hvor de ikke arbejder.

Læs mere om: Arbejdsfordeling eller Afskedigelser (slagelse.dk).

Øverst: Helle Jørgensen, som ejer KræmmerHus i Slagelse og Næstved. (Foto: Slagelse Kommune). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.