Flygtningebørn på lejrtur i Egeruphytten i Skælskør

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Skaelskor.News – »Kolonien er Red Barnet Ungdoms forsøg på at give en gruppe børn med flygtningebaggrund oplevelser, som minder om dem, de fleste andre børn får,« forklarer Red Barnet Ungdom.

26 flygtningebørn fik sig en på opleveren, da de i midten af marts var på koloni med Red Barnet Ungdom i Skælskør.

26 flygtningebørn fra Valby, Frederiksberg, Roskilde og Køge

Der blev tændt bål, ansigtsmalet og sovet i køjesenge, da en gruppe flygtningebørn i alderen otte til 15 år i midten af marts var på weekendkoloni med Red Barnet Ungdoms frivillige.

Red Barnet Ungdom havde nemlig inviteret 26 flygtningebørn fra Valby, Frederiksberg, Roskilde og Køge til en forlænget weekend i Egeruphytten i Skælskør.

På weekendkolonien, der er støttet af TrygFonden, spillede børnene rundbold, og de fik lov til at lave deres egne superheltekapper. Børnene blev også inviteret med til et brag af en fest, hvor der både blev danset stopdans og dystet i limbo.

Weekendkolonien var støttet af TrygFonden, som i 2019 støtter Red Barnet Ungdom, så organisationen kan holde ti weekendkolonier for børn med flygtningebaggrund.

Stor oplevelse at komme på en miniferie uden sine forældre

»De fleste børn i Danmark, har prøvet at være på lejrtur. Kolonien er Red Barnet Ungdoms forsøg på at give en gruppe børn med flygtningebaggrund oplevelser, som minder om dem, de fleste andre børn får,« siger Camilla Carlsson, programleder for Red Barnet Ungdom flygtningeindsats for børn, og fortsætter:

»Det er en oplevelse, som normalt ikke ville være mulig. Børnene kommer fra familier, som har meget få resurser og et lille kendskab til Danmark. Når de kommer på koloni, får de en pause fra hverdagen sammen med en masse engagerede, unge frivillige.«

Den forlængede weekend i hytten gav også børnene mulighed for at øve sig i dansk med Red Barnet Ungdoms frivillige og hinanden. Spørger man otteårige Rasul, var kolonien en succes.

»Maden smagte rigtig godt, og det var rigtig hyggeligt at spise sammen med mine venner,« siger Rasul.

Det var dog ikke kun børnene, der var glade for at bruge en weekend i den danske natur. Weekenden havde også været en stor oplevelse for Red Barnet Ungdoms frivillige.

»Det er en stor oplevelse for et barn, der kun har boet i Danmark i få år, at komme på en miniferie uden sine forældre. Det kræver nogle trygge rammer, og det giver vi dem. Det var fedt at se børnene lege sammen med mine medfrivillige,« siger Anine Larsen, der var frivillig på kolonien.

Red Barnet driver 28 venskabsgrupper landet over for flygtningebørn bosat uden for flygtningecentre. Red Barnet Ungdom arrangerer desuden børneklubber på otte asylcentre samt læringscaféer på folkeskoler, mentorordninger for sårbare børn og anti-mobbeprojekter.

Venskabsgrupper på udflugt giver et pusterum i hverdagen

Børnene er en del af Red Barnet Ungdoms venskabsgruppe-projekt, hvor flygtningebørn med midlertidig opholdstilladelse en gang om ugen mødes med frivillige fra Red Barnet Ungdom.

Weekendkolonien var altså en ekstraordinær oplevelse, hvor børnene og de frivillige fik mulighed for at bruge længere tid sammen.

»Det er vigtigt for børn med flygtningebaggrund at få gode oplevelser, som at komme koloni, da det giver dem et pusterum fra en hverdag, der måske ikke altid er nem. På en koloni er der plads til at lave bål, gå tur på stranden og lege. Der var ingen andre regler, end at vi skulle passe på hinanden og have det sjovt,« siger Anine Larsen.

Venskabsgrupperne er et projekt for børn, der er flyttet ud af et asylcenter til en ny by, og som derfor har brug for nye legekammerater og muligheden for at lære deres by at kende.

Sammen med de frivillige laver de sjove aktiviteter som at besøge den lokale legeplads, biblioteket eller den lokale fodboldklub, og i marts blev det altså til en forlænget weekend i den sydvestsjællandske natur ved Egeruphytten i Skælskør.

Øverst: Flygtningebørn på weekendkoloni. (Foto: Red Barnet Ungdom). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.