Trelleborg genskaber et udsnit af ringborgen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – »Trelleborg er en væsentlig del af fortællingen om skabelsen af Danmark som nation, og derfor en hjørnesten i Nationalmuseets samlede formidlingsindsats,« siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.

Augustinus Fonden har besluttet at donere 15 millioner kroner til at genskabe et udsnit af Trelleborg, der skal vise de besøgende, hvordan den berømte ringborg efter alt at dømme så ud under Harald Blåtands tid. Det oplyser Slagelse Kommune.

Ny Trelleborg – den genskabte historiske og digitale vikingeborg

Det genskabte udsnit af Trelleborg skal opføres på et område, som ligger nordøst for den oprindelige ringborg. Det bliver i første etape et kvart “lagkageudsnit” af ringborgen med voldgrav, palisade, borgport og to langhuse.

Den genskabte borg er del af projektet “Ny Trelleborg – den genskabte historiske og digitale vikingeborg”, der skal løfte formidlingen og forståelsen af den mægtige ringborg.

»Trelleborg er et enestående mindesmærke fra vikingetiden. Derfor er vi meget glade for, at Augustinus Fonden deler vores ambitioner om at genskabe borgen og på den måde formidle historien med moderne fortælleformer kombineret med, at besøgende ved selvsyn kan opleve, hvor storslået et bygningsværk Trelleborg har været,« siger borgmester John Dyrby Paulsen (S).

Trelleborg er en væsentlig del af skabelse af Danmark

Planerne for Ny Trelleborg-projektet er udarbejdet i tæt samarbejde mellem Slagelse Kommune og Nationalmuseet.

»Trelleborg er en væsentlig del af fortællingen om skabelsen af Danmark som nation, og derfor en hjørnesten i Nationalmuseets samlede formidlingsindsats,« siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet, og fortsætter:

»Trelleborgs årlige vikingefestival tiltrækker over 10.000 besøgende hver sommer, og med den genskabte borg får vi nu endnu bedre muligheder for at skabe levende formidling for både danskere og turister.«

Der er blevet arbejdet intensivt med at skærpe og se nye muligheder i formidlingen af Trelleborg de seneste år. Det oprindelige byggeprojekt er ændret og har fået større fokus på formidling.

Det nye Trelleborg kommer derfor til at tilbyde et oplevelsesrum med en hel speciel mulighed for at opleve vikingetiden autentisk, nærværende og på tæt hold.

Den rekonstruerede borg levendegør bygningsværket

Augustinus Fonden har valgt at støtte opførelsen af et borgudsnit, fordi det giver de besøgende et unikt indblik i livet på Trelleborg.

»Den rekonstruerede borg levendegør et spændende bygningsværk. Vi tror på, at Trelleborg og vikingetiden bliver mere vedkommende og forståeligt for publikum, når de selv kan se og mærke fortiden,« siger Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden.

Øverst: Voldmodel. (Foto: Pressefoto / Slagelse Kommune / Trelleborg). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.