Landsgrav Friskole løber med bygningspræmien

Læsetid: 5 min.

Slagelse.News – I formiddags besøgte og afslørede dommerkomiteen de præmierede bygninger.

Landsgrav Friskoles nye tilbygning bliver hædret med Slagelse Kommunes Bygningspræmiering 2020.

Samtidig får tilbygningen til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen og Dyhrs skoles nye idrætshal hædrende omtale. Det skriver Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

Friskolens tilbygning skaber et attraktivt gårdrum

Prisen skulle oprindeligt være uddelt sidste år, men på grund af coronasmitte måtte afsløringen udskydes på ubestemt tid.

Nu er coronasituationen bedre, og derfor kunne dommerkomiteen fredag afsløre de præmierede bygninger. Det skete i formiddags, hvor dommerkomiteen besøgte både vinderen og de to bygninger, som får hædrende omtale.

Der var fem nominerede byggerier og renoveringer til bygningspræmiering 2020. Dommerkomiteen har valgt at tildele Landsgrav Friskoles tilbygning årets bygningspræmiering, mens tilbygningen til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen og Dyhrs skoles nye idrætshal får hædrende omtale.

»Med den nye tilbygning har eleverne på Landsgrav Friskole ikke bare fået flere klasselokaler og et nyt skolekøkken. De har også fået en ny bygning, der indpasser sig smukt i den samlede bebyggelse og tilmed skaber et nyt og attraktivt gårdrum,« skriver dommerkomiteen og fortsætter:

»Igennem en årrække har Landsgrav Friskole bygget nye bygninger for at skabe mere undervisningsplads. I dag oplever man et bygningskompleks, der har karakter af en lille by. Den nye tilbygning bygger på fornem vis videre på det eksisterende bygningskompleks. Med sin form, størrelse og materialer tilpasser den sig smukt den karakter, som den oprindelige skolebygning har.

Den nye bygning er opført i røde mursten, med fine detaljer i lærketræ. Den er enkel og lavmælt i sit udtryk, og det er det, der gør den til noget særligt. Den opleves i dag som en helt naturlig del af området, og det er svært ved at forestille sig, hvordan det var før.

Facadekompositionen er et smukt bugtet forløb der bryder den lange bygning ned i mindre elementer. Der er skabt en forbindelsesgang til den oprindelige skolebygning, og den nye bygning har fået sin egen karakter, og med en levende træfacade bliver den mere end bare en forbindelse. Den bliver også indramningen af et nyt gårdrum, der inviterer til ophold og undervisning under åben himmel.«

Med den fornemme pris følger et diplom til arkitekt aNNeKS aps og Landsgrav Friskole sammen med en messingplade, som kan sættes på tilbygningen.

Tilbygning bliver hele byens nye fælleshus

Udover præmieringen af Landsgrav Friskole har dommerkomiteen besluttet at give tilbygningen til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen samt Dyhrs Skoles nye idrætshal hædrende omtale.

»Den nye tilbygning til Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen giver ikke bare vuggestuen, børnehaven og skolen nye muligheder, men hele byen har fået et nyt fælleshus,« skriver dommerkomiteen om Slots Bjergby daginstitution og Hashøjskolen og fortsætter:

»Intentionerne bag den nye tilbygning er at skabe sammenhæng på tværs af alle aldre, og det virker til at være lykkedes. Bygningens funktioner er organiseret omkring en fællessal med adgang for alle. Som et særligt element i fællessalen er der skabt et stort rummeligt legemøbel, der underbygger intentionerne om at skabe fantasi og nye former at være sammen på.

Den nye bygning er placeret i forlængelse af den oprindelige skole og fremstår fint indpasset og som en naturlig del af det samlede område.

Den nye tilbygning har forstået at organisere sig klogt ift. de eksisterende bygninger og skaber herved nye sammenhænge og nye relationer imellem bygningerne. Gennem åbne glasfacader skabes synbar forbindelse mellem ude og inde. Landskabet, vejret og årstiderne er blevet en attraktiv del af bygningens liv.«

Dyhrs skole får gode rammer til sportsaktiviteter

»Den nye halbygning tilbyder eleverne på Dyhrs skole nogle gode rammer for at udøve sportsaktiviteter,« skriver dommerkomiteen om Dyhrs Skoles nye idrætshal og fortsætter:

Med en kombination af mursten og sort træbeklædning på facaden, udstråler den nye bygning kvalitet. Bygningens tag er forsynet med solceller, og ved at vekslen mellem de to facadematerialer deles den store bygningskrop op i mindre dele, hvilket bidrager til at den er fint indpasset i sine omgivelser.

Bygningen har en smuk placering bag Slagelse Musikskole. Med store vinduespartier skabes forbindelse mellem hallens aktiviteter og det omkringliggende landskab. Stedet og de grønne omgivelser er med til at give en særlig karakter til de indre rum og fremtidige aktiviteter.«

Øverst: Landsgrav Friskoles nye tilbygning. (Foto: Slagelse Kommune). PM/rk.

Fortæl din mening:

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.