Sådan undgår du hjernebetændelse i skoven

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Praktiserende læger får jævnligt henvendelser fra folk, der er blevet bidt af en flåt, og som frygter smitte med borrelia eller TBE, som er en betændelse i hjernen. Nu er TBE kommet til Sjælland.

Praktiserende læger får jævnligt henvendelser fra folk, der er blevet bidt af en flåt, og som frygter smitte med borrelia eller TBE, som er en betændelse i hjernen.

Normalt forekommer TBE kun på Bornholm, men så sent som i midten af august, fik en mand fra Nordsjælland konstateret TBE. Det skriver sundhed.dk i en pressemeddelelse.

Flåten får TBE-virus i sig ved at suge blod fra mus

Hvad er forskellen på Borrelia og TBE, som begge overføres via skovflåter? Og hvordan kan man beskytte sig? Det har sundhed.dk lavet et overblik over i Patienthåndbogen på sundhed.dk

TBE forveksles ofte med Borrelia, som er en bakterie og kan behandles med antibiotika. TBE er en virus og overføres allerede få minutter efter, at flåten har bidt sig fast.

TBE-virus findes først og fremmest hos små gnavere, særligt mus. Flåten får TBE-virus i sig ved at suge blod fra mus, som indeholder virus.

Der findes ingen behandling for TBE. Kroppen skal derfor selv forsøge at overvinde sygdommen. Der går som regel 10-14 dage, fra man bliver smittet med TBE, til de første symptomer kommer.

Anden fase af TBE-virus består af hjernebetændelse

Sygdommen deles normalt ind i to faser. I fase 1, som varer 4-5 dage, har man feber, træthed, hovedpine og muskelsmerter. Derefter forsvinder symptomerne og cirka 75 procent bliver raske.

Hos 25 procent går sygdommen imidlertid over til fase 2 efter cirka 1 uge. I fase 2 giver TBE-virus hjernebetændelse. Dette giver kraftig hovedpine, svimmelhed, kvalme og opkastninger, nakkestivhed, psykiske symptomer og man udvikler eventuelt kramper og muskelsvækkelse.

Vigtigt at dække kroppen og at holde øje med huden

Hvis man skal opholde sig i områder med mange flåter, bør man beskytte sig mod bid:

  • Det er vigtigt, at man dækker kroppen med tøj såsom bukser, lange ærmer og sokker.
  • Hvis man alligevel bliver bidt, anbefales det at fjerne flåten så hurtigt som muligt.
  • Dette gøres for eksempel med en pincet ved, at man trækker flåten ud med en roterende bevægelse.
  • Når man opholder sig i områder med mange flåter, bør man med jævne mellemrum undersøge huden for flåter.
  • Der findes en effektiv vaccine mod TBE. Vaccination mod TBE kan overvejes til personer, der er fastboende eller har fast sommerresidens i områder, hvor TBE findes, og som jævnligt færdes uden for stier i skov og krat og erfaringsmæssigt får mange flåtbid.
  • Hvis der er tale om en aktivitet med særlig stor smitterisiko som for eksempel ved skovarbejde, eller hvor skoven er det faste tilholdssted for leg, sport eller hobby-aktiviteter, kan vaccination også overvejes. Man kan tale med sin læge om, hvorvidt man bør lade sig vaccinere.
  • Flåterne findes især fra maj til oktober med højsæson for at blive smittet fra juli til september.

Øverst: Pressefoto. (Foto: sundhed.dk). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.