Movia åbner snart for cykler i almindelige busser

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Når samfundet åbner, starter busselskabet Movia et forsøg, hvor man kan tage cyklen med i alle de almindelige busser. Det betyder, at du kan stige på bussen, hvis det begynder at regne på cykelturen.

Flere cyklister og bedre sammenhæng til bus har mange positive effekter for både sundhed og klima. Derfor har Movias bestyrelse besluttet at sætte et 2-årigt forsøg i gang, hvor man kan tage cyklen med i alle Movias almindelige busser.

Forsøget starter lige så snart myndighedernes restriktioner i den kollektive transport gør det muligt. Det skriver Movia i en pressemeddelelse.

To-årigt forsøg med at kombinere cykler og busser

Det skal være nemmere at kombinere cyklen med den kollektive transport – også i bussen. Det skal få flere til at tage den to-hjulede noget af vejen og kombinere den med den fire-eller-flerhjulede bus på kortere eller længere strækninger.

Derfor har bestyrelsen for Movia besluttet at sætte et flerårigt forsøg i gang, så man kan tage cyklen med i alle Movias almindelige busser.

Forsøget går i gang, så snart samfundet åbner og danskerne igen kan møde fysisk på arbejde, genoptage deres fritidsinteresser og så videre. Det har hidtil været muligt at tage cyklen med i bussen mange steder i og uden for hovedstadsområdet – men ikke i alle busser.

Bedre cykelforhold får flere til at benytte busserne

Cykelforsøget i alle Movias almindelige busser sker som led i indsatsen for at styrke sammenhængen i den kollektive transport, og det imødekommer de mange kunder, som er hoppet på cyklen særligt det seneste år.

De cykelforsøg, som Movia allerede har gennemført, viser, at stoppesteder med god cykelparkering giver flere kunder i busserne, og det får flere til at cykle længere for at bruge de gode cykelstoppesteder.

For at gøre det endnu nemmere at kombinere cyklen med kollektiv transport, når Danmark åbner igen, gør Movia det nu muligt, at man kan tage cyklen med sig i alle busser.

Der er kun to undtagelser: man må ikke tage cyklen med i myldretiden, og man må ikke tage cyklen med natten til lørdag og søndag. Det skal sikre, at der ikke bliver for store udfordringer med pladsen.

Cykler i busser har længe stået højt på ønskelisten

»Hos Movia ønsker vi, at kollektiv transport skal være en både tryg og attraktiv rejsemulighed. Og den mulighed bliver større, hvis kunderne kan tage cyklen med bussen,« siger Kirsten Jensen (S), der er bestyrelsesformand for Movia og borgmester i Hillerød, og fortsætter:

»Vi ved, at flere af de kunder, der rejser med bussen, benytter cyklen mere nu end før COVID-19, og det vil vi gerne komme i møde lige så snart myndighedernes restriktioner i den kollektiv transport og resten af samfundet gør det muligt. Ved at kombinere cykel og bus i stedet for at tage bilen, kan man både reducere sit eget CO2-bidrag og samtidig få en sundere transport.«

Med det nye forsøg kan man bruge cyklen noget af vejen, når man skal på arbejde, i biografen, en tur i skoven eller nogle af alle de andre ting, som man normalt bruger den kollektive transport til.

Bedre mulighed for at medtage cykler i busser har også stået højt på ønskelisten hos de to regioner, de sjællandske kommuner og Movia. I Movias mobilitetsplan er der derfor blandt andet fokus på gode skift og styrket sammenhæng mellem kollektiv transport og cykler.

Mulighed for at hoppe på bussen i dårligt cykelvejr

I Cyklistforbundet hilser man også forsøget velkommen. Her er bedre mulighed for at kombinere cykel med kollektiv transport en mærkesag.

»Cykling og kollektiv transport hænger uløseligt og godt sammen. I stedet for at sidde i bilkø på vej til arbejde kan du kombinere cyklen og kollektiv transport,« siger Klaus Bondam, som er direktør i Cyklistforbundet, og fortsætter:

»Du får god hverdagsmotion på cyklen. Du kan tage et hvil i bussen, så du er helt frisk, når du kommer hjem. Eller bare hoppe på, når vejret er for skidt. Og du hjælper til, at vi i Danmark kommer godt i gang med grøn omstilling, kører mindre i bil og sender mindre CO2 ud i atmosfæren.«

Cyklen er integreret i Movias ambition om at nedbringe trængsel på vejene, løfte den vigtige klimadagsorden med grøn omstilling og skabe god mobilitet på hele Sjælland.

Det spiller godt sammen med Movias miljømål om, at alle godt 1.300 busser på Sjælland er fossilfrie i 2030, og mindst halvdelen af dem kører på el, at flextrafikken køres i elbiler og at alle nye lokaltog er eldrevne.

Cyklistforbundet og Movia har sammen produceret en informationsvideo om at tage cyklen med i bussen. Filmen er produceret i november og alle medvirkende bærer derfor mundbind.

Artiklen fortsætter under videoen.

Fakta og regler for at medbringe cyklen i bussen

Sådan medbringer du cyklen i bussen:

  • Følg de gældende regler for medtagning af cykler i bussen.
  • Køb din cykelbillet på appen DOT Billetter eller som sms-billet, inden du stiger på bussen.
  • Giv chaufføren tegn til, at du vil stige på med din cykel.
  • Placér din cykel midt i bussen og spænd den fast med sele under kørslen.

Regler for cykler i fra forår/sommer 2021:

  • Cykler må medtages i alle havnebusser og i alle almindelige busser på 12 meter eller derover. Det betyder, at minibusser er undtaget.
  • I Movias busser koster en cykelbillet til 8 zoner 14 kroner. Det er gratis at tage cyklen med i Movias havnebusser.
  • Der er plads til to cykler, to barnevogne eller kørestole i Movias busser. Cykler må generelt medtages i busserne undtagen i myldretiden (fra kl. 7.00-9.00 og fra kl. 15.30-17.30) og undtagen om natten i weekenden (natten efter fredag og lørdag mellem kl. 00.30-04.30).
  • Det er buschaufføren, der afgør om der er plads i bussen til din cykel.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Harimak Photography / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.