2-årigt forsøg med cykler i almindelige busser

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Nu kan du tage cyklen med i alle Movias almindelige busser. I Movias busser koster en cykelbillet til 8 zoner 14 kroner.

Nu bliver det endnu nemmere at kombinere cyklen med bussen noget af vejen til arbejde, i biografen eller en tur i skoven.

Det sker, når Movia fra i dag den 21. juni og de næste to år åbner for, at cyklen kan komme med i alle Movias almindelige busser – til gavn for sammenhængen i den kollektive transport. Det skriver Movia i en pressemeddelelse.

Skal styrke sammenhængen i den kollektive transport

Flere cyklister og bedre sammenhæng til bus har mange positive effekter for både sundhed og klima. Derfor besluttede Movias bestyrelse i slutningen af 2020 at sætte et 2-årigt forsøg i gang, hvor man kan tage cyklen med i alle Movias almindelige busser. Nu er samfundet igen så åbent, at forsøget med cykelmedtagning kan skydes i gang.

Læs også: Movia åbner snart for cykler i almindelige busser.

Når rejser med kollektiv transport kombineres med cyklen, er det til gavn for sundheden. Og når flere rejser sammen, er det til gavn for klimaet. Derfor er cyklen også integreret i Movias mobilitetsplan om at nedbringe trængsel på vejene, løfte klimadagsordenen med grøn omstilling, styrke sammenhængen mellem kollektiv transport og cykler med gode skift – og skabe god mobilitet på hele Sjælland.

Det er også baggrunden for, at bestyrelsen for, at Movia har besluttet at sætte det flerårige forsøg med cykelmedtagning i gang, så man kan tage cyklen med i alle Movias almindelige busser på Sjælland – i Hovedstadsområdet dog uden for myldretiden og nætterne til lørdag og til søndag. Det skal sikre, at der ikke bliver for store udfordringer med pladsen.

Stoppesteder med cykelparkering giver flere kunder

Det har hidtil været muligt at tage cyklen med i bussen mange steder i og uden for hovedstadsområdet – men altså ikke i alle busser. Cykelforsøget sker som led i indsatsen for at styrke sammenhængen i den kollektive transport, og imødekomme de mange kunder, som særligt det seneste år er hoppet på cyklen.

De cykelforsøg, som Movia allerede har gennemført, viser, at stoppesteder med god cykelparkering giver flere kunder i busserne, og får flere til at cykle længere for at bruge de gode cykelstoppesteder. Bedre mulighed for at medtage cykler i busser har derfor stået højt på ønskelisten hos de to regioner, de sjællandske kommuner og Movia.

Skal kunne kombinere cykel og bus i stedet for bil

»Hos Movia vil vi gerne have, at bussen er attraktiv at bruge. Vi ved, at flere bruger cyklen mere end før COVID-19,« siger Kirsten Jensen (S), der bestyrelsesformand for Movia og borgmester i Hillerød, og fortsætter:

»Nu åbner vi for cykler i alle busserne, også i Hovedstadsområdet, så vi kan tilbyde en bedre service og mere sammenhæng til vores kunder. Og så har det også den klare fordel, at når man kombinerer cykel og bus i stedet for at tage bilen, reducerer man sit CO2-bidrag, og man holder fast i en sund transportform.«

I løbet af det 2-årige forsøg vil Movia indsamle erfaringer og evaluere, hvordan det går, også i forhold til pladsen til andre kunder i bussen og for eksempel kunder med barnevogne og kørestolsbrugere.

Sådan gør du, når du skal have cyklen med i bussen:

  • Følg de nye regler for medtagning af cykler i bussen
  • Køb din cykelbillet på appen DOT Billetter eller som sms-billet, inden du stiger på bussen
  • Giv chaufføren tegn til, at du vil stige på med din cykel
  • Placér din cykel midt i bussen og spænd den fast med sele under kørslen

Cykler må medtages i alle havnebusser og i alle almindelige busser på 12 meter eller derover. Det betyder, at minibusser er undtaget. I Movias busser koster en cykelbillet til 8 zoner 14 kroner. Det er gratis at tage cyklen med i Movias havnebusser.

Der er plads til to cykler, to barnevogne eller kørestole i Movias busser. Cykler må generelt medtages i busserne undtagen i myldretiden (fra kl. 7.00-9.00 og fra kl. 15.30-17.30) og undtagen om natten i weekenden (natten efter fredag og lørdag mellem kl. 00.30-04.30) i Hovedstadsområdet. Det er buschaufføren, der afgør om der er plads i bussen til din cykel.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Movia). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.