Skolestart: Pas på de nye i trafikken

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Politiets erfarer, at mange bilister ofte har så travlt med at bringe egne børn sikkert til skole, at de glemmer at vise hensyn over for andres børn.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi vil de næste uger holde et ekstra skarpt øje med færdslen på skolevejene i politikredsen. Det oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Politiet vil ikke tøve med at uddele bøder

Børnenes sommerferie ved at være slut, og et nyt skoleår begynder for de flestes vedkommende på mandag. Det betyder mange nye trafikanter på vejene, som det er vigtigt, at vi alle passer ekstra godt på.

Derfor vil Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi de næste uger holde et ekstra skarpt øje med færdslen på skolevejene i politikredsen – og ikke tøve med at uddele bøder, hvis man overtræder lovgivningen.

Politiets erfaringer viser desværre, at mange bilister ofte har så travlt med at bringe deres egne børn sikkert til skole, at de glemmer at vise hensyn over for andres børn, der cykler eller går på vej til skole.

Læs også: Drop mobilen på skolevejen.

Der er desuden en del forældre, der glemmer at spænde deres børn fast i sikkerhedssele eller autostol, ligesom de ofte også selv glemmer at bruge sikkerhedsselen.

Samtidig er der ind i mellem forældre, der skaber kaos og utryghed ved at parkere uhensigtsmæssigt og ulovligt, når de sætter deres børn af ved skolerne, og mange trafikanter respekterer ikke skolepatruljernes arbejde.

Opfordring til at optræde hensynsfuldt og opmærksomt

Vi vil gerne opfordre alle trafikanter til at optræde ekstra hensynsfuldt og opmærksomt specielt i de kommende uger, hvor det for mange af de mindste er første gang, de skal færdes i trafikken,« siger politiinspektør Tom Trude og fortsætter:

»Egentlig drejer det sig måske bare om at komme ud ad døren 10 minutter før, man plejer, så der er god tid til at aflevere sit barn uden at glemme hverken sikkerhedsseler eller færdselsreglerne.«

Ti gode trafikråd til forældre med mindre børn:

  1. Øvelse gør mester. Det er ikke nok at tale om sikker trafik, der skal øvelse til. Træn derfor ruten til skolen sammen rigtig mange gange, så sikrer du, at de gode vaner sidder fast hos barnet – også når han/hun engang skal tage vejen alene. Tal også om, hvad I skal huske at kigge efter og passe på.
  2. Vælg den sikreste rute til skolen, ikke den hurtigste. En sikker rute er eksempelvis via gang- og stisystemer, gangbroer og -tunneller og lyssignaler, dér hvor I skal krydse vejen.
  3. Er det svært at få tid til at cykle eller gå sammen til skole hver dag, så kan I med fordel vælge en ugentlig gå- eller cykledag. Det giver både motion og god træning i trafikken for dit barn.
  4. Har I meget langt til skole, kan I eventuelt parkere bilen et stykke væk fra skolen og gå det sidste stykke vej sammen, så dit barn får erfaringer med at gå i trafikken.
  5. Lær dit barn de basale regler i trafikken. For eksempel: Stop ved rødt lys og ved kantstenen, se dig for til begge sider, gå kun over vejen på sikre steder, hvor man kan orientere sig ordentligt med videre.
  6. Hvis I cykler sammen, så husk hjelmen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at dreje, så de andre trafikanter kender jeres intentioner.
  7. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne, for børn har ikke det samme overblik, som du har.
  8. Husk at du er rollemodel for dit barn – han/hun ser i høj grad på, hvad du gør, og ikke hvad du siger. Hvis du ikke selv bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, så er det svært for dit barn at forstå, at han/hun skal opføre sig anderledes.
  9. Tjek eventuelt om skolen har en trafikpolitik, som handler om skolens regler og indsatser på området.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.