Region Sjælland aktiverer COVID-beredskab

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – Beredskabet betyder, at patienter vil kunne opleve, at ikke-akutte behandlinger og operationer bliver udsat. Samtidig vil COVID-19 patienter i højere grad blive fordelt på tværs af sygehusene.

En stor stigning i COVID-19 patienter og pres på sygehusene får nu Region Sjælland til at gå i beredskab. Behandlinger og operationer kan derfor blive udskudt.

Alle, der får udskudt en aftale, bliver kontaktet direkte af sygehusene. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Direktør: »Vi går i beredskab for at være på forkant«

Der skal i øjeblikket noget ekstra til på regionens sygehuse for at håndtere det stigende antal COVID-19-patienter og et generelt højt antal patienter på akutafdelinger og medicinske afdelinger. Derfor har Region Sjælland besluttet at gå i beredskab.

»Vi går i beredskab for at være på forkant. Vi skal hele tiden sikre, at vi kan tage os af akutte patienter og patienter med livstruende sygdomme som for eksempel kræft. Vi skal have senge og hænder til at tage os af den gruppe patienter. Med det pres, vi oplever på sygehusene, så er aktivering af beredskab den måde, vi sikrer en god behandling af de mest syge patienter,« siger Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland.

Sygehusene tager kontakt til berørte patienter

Beredskabet betyder, at patienter vil kunne opleve, at ikke-akutte behandlinger og operationer bliver udsat. Samtidig vil COVID-19 patienter i højere grad blive fordelt på tværs af sygehusene.

»Har man en aftale på sygehuset, vil den blive gennemført, medmindre man hører andet. Alle aftaler og henvisninger bliver vurderet af sygehusafdelingen i forhold til, hvad der kan vente, og hvad der ikke kan,« siger Jesper Gyllenborg og forklarer videre:

»Det er samtidig vigtigt at understrege, at hvis man som patient får udskudt sin tid og sidenhen får det værre, skal man tage kontakt til sygehuset, og så vil det igen blive vurderet, om man skal hurtigere til, eller om det kan vente.«

Patienterne vil ved udskydelse blive informeret om, hvad behandlings- og udredningsretten giver af muligheder for at blive behandlet et andet sted end på regionens sygehuse. Hvis ens aftale skal foregå på et af sygehusene i Region Sjælland, vil det relevante sygehus indkalde patienten, når det igen er muligt.

Direktør: »Enormt ærgerlige på patienternes vegne«

På nogle af regionens sygehuse har enkelte patienter allerede oplevet at få udskudt en planlagt operation eller behandling.

»Vi er naturligvis enormt ærgerlige på patienternes vegne. Ingen ønsker at udskyde behandlinger eller operationer, og vi er godt klar over, at det for nogle vil være dybt frustrerende,« siger Jesper Gyllenborg og fortsætter:

»Vi reagerer nu, fordi vi ellers risikerer at mangle personale og senge til de patienter, som ikke kan vente. Samtidig er store dele af sundhedspersonalet udmattede ovenpå nogle vanskelige måneder og år. Så vi er ikke så robuste, som vi har været.«

Beslutningen om at gå i beredskab er truffet ovenpå faglige drøftelser mellem relevante parter i regionens sundhedsvæsen – herunder sygehusledelserne og de almen praktiserende læger.

Region Sjælland har aktuelt 81 indlagte COVID-19 patienter. Heraf er 10 indlagt på intensiv.

Øverst: Slagelse Sygehus. (Foto: Geralt / Pixabay, Slagelse Media). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.