Handler du sikkert på nettet – eller bliver du snydt?

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Det er i vidt omfang de unge, der bliver snydt på nettet. I 2019 kom 11 procent af anmeldelserne fra unge i alderen 15-19 år og 13 procent fra personer i alderen 20-24 år.

En brugt smartphone, en brugt computer eller koncertbilletter. Der er mange lækre varer til salg privat på nettet, men pas på – for du kan let blive snydt.

I oktober sætter politiet fokus på, hvordan du kan blive bedre til at handle sikkert, når du handler med private på nettet. Det skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

10.000 anmeldelser om svindel på nettet i 2019

Du kender det måske allerede. Der dukker en annonce op på Facebook eller DBA med et fantastisk tilbud på en brugt telefon, som du længe har ønsket dig. Du kontakter sælgeren, og I bliver enige om en pris og får aftalt, hvordan din telefon skal leveres.

Men måske går det ikke helt, som du havde ventet. Måske dukker den aldrig op, måske modtager du en billig kopi i stedet, eller måske viser det sig, at din vare er i væsentlig dårligere stand, end du var blevet lovet.

»Vi ser desværre, at der er mange private, der bliver snydt, når de handler med andre private på nettet. Alene i 2019 fik vi næsten 10.000 anmeldelser om den form for svindel, og i op mod 95 procent af alle sager handlede det om borgere, der havde købt og betalt for en vare, som de aldrig fik,« siger Rune Nilsson, der er leder for afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det er i vidt omfang de unge, der bliver snydt. I 2019 kom 11 procent af anmeldelserne fra personer i alderen 15-19 år og 13 procent fra personer i alderen 20-24 år.

»Det er især ved køb og salg af mobiltelefoner, computere og tablets, at det går galt,« forklarer Rune Nilsson og tilføjer, at også tøj og billetter er populære varer blandt svindlerne:

»I august var der for eksempel en kvinde fra Sydsjælland, der købte nogle billetter til en festival for mere end 2.500 kroner. Sælgeren havde lovet at sende billetterne, men de dukkede aldrig op.«

Rune Nilsson kommer med et par eksempler mere:

»I Vordingborg havde en mand fundet en spillekonsol på nettet, som han gerne ville købe. Han kontaktede sælgeren og fik betalt for varen, men konsollen blev aldrig sendt.«

»I en anden sag havde en mand fra Slagelse købt noget tøj på nettet, men selvom køber og sælger var enige om de praktiske forhold, fik han aldrig den vare, han havde betalt for.«

Pas på dig selv – og husk at bruge din sunde fornuft

I oktober sætter politiet fokus på, hvordan man handler sikkert på internettets store loppemarkeder.

»Der er meget, man selv kan gøre for at undgå at blive snydt,« fortæller Rune Nilsson og giver et par eksempler:

»Det er altid klogt at handle med sælgere, hvor man har mulighed for at hente sine varer selv. Så kan man på egen hånd sikre sig, at det man får, også er det, man ønskede sig. Man bør desuden altid tjekke sælgerens profil og annoncer, før man afslutter en handel; Hvor længe har sælgeren været aktiv, hvad har han ellers til salg og er det svært at lave en aftale om at hente varen selv?«

Desuden er det vigtigt altid at bruge sin sunde fornuft:

»Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det det nok også. Man skal reagere, selv hvis den mindste alarmklokke ringer,« fortæller Rune Nilsson og fortsætter:

»Typisk vil svindleren forsøge at flytte dialogen over på en anden platform, og hvis du vælger at betale med mobilepay, kan det ske, at det navn, der fremgår, måske heller ikke stemmer overens med navnet i annoncen.«

Når politiet sigter en gerningsmand for økonomisk kriminalitet, vil han blive tiltalt og retsforfulgt. Men det er ikke ensbetydende med, at man får sine penge retur. Betaler gerningsmanden ikke erstatning, skal man selv henvende sig til fogedretten.

Konkurrence for de unge i skoler og på uddannelser

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har inviteret alle elever på områdets uddannelsesinstitutioner og de ældste elever i folkeskolen til at være med i en videokonkurrence i oktober.

Her skal eleverne producere en film på maksimalt 30 sekunder, hvor de skal komme med deres bud på, hvordan man kan få andre unge til at handle mere sikkert, når de handler med private på nettet: Hvad skal man være opmærksom på, hvordan passer man godt på sig selv og hvornår skal alarmklokken ringe?

Den bedste film vil blive vist på Sydsjællands og Lolland-Falsters Politis hjemmeside og Facebookside i midten af november, og vinderen vil blive fejret med en tur i biffen med popcorn og sodavand for hele klassen. Du kan tilmelde dig via dette link.

Øverst: Genrefoto. (Grafik: mohamed_hassan / Pixabay ). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.