Førerløse busser på Slagelse Sygehus i 2019

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

De første forsøg med førerløse busser i Region Sjælland er startet på Køge Sygehus. Planen er, at de førerløse busser begynder på Slagelse Sygehus i starten af 2019. Se en video med bussen i Køge her.

Region Sjælland oplyste sidste år, at regionen vil teste førerløse busser i samarbejde med Movia. De førerløse skal løse de kollektive trafikudfordringer. De første forsøg bliver inden døre på et sygehus.

»Førerløse busser er fremtiden. Derfor er jeg rigtig glad for at vi nu i Region Sjælland kan starte et rigtigt forsøg op. Det er vigtigt at komme i gang, og få testet og skabt et erfaringsgrundlag, for der er ingen tvivl om at vi kan løse mange kollektive trafikudfordringer i fremtiden med førerløse busser,« sagde daværende regionsrådsformand for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V).

Førerløse busser er fleksible, sikre og billige

Førerløse busser er fleksible, kan køre hele døgnet, er sikre i trafikken og kan give mere mobilitet til borgerne. Det er årsagen til, at Movia, Region Sjælland, Region Hovedstaden og Metroselskabet har indgået et samarbejde og indledt en forsøgsrække med førerløs teknologi på Køge og Slagelse Sygehuse.

I april indgik Movia en aftale med Autonomous Mobility om at afprøve de førerløse minibusser, hvoraf den første begynde at køre i lobbyen på Køge Sygehus den 28. maj 2018.

Tre forsøgsfaser i løbet af 2018 og 2019

Forsøget er inddelt i tre faser. Første fase, som startede den 28. maj, bliver at teste en førerløs bus i lobbyen på Køge Sygehus. Næste skridt, som forventes at gå i gang i starten af 2019, er at lade bussen køre mellem afdelinger på Slagelse Sygehus. I den sidste fase skal bussen køre mellem Ølby Station og Køge Sygehus.

»Dette er et vigtigt første skridt mod en ny teknologi. Jeg er stolt over, at Region Sjælland er med i dette samarbejde, som i første omgang skal testes både på SUH Køge, og siden Slagelse Sygehus. Det der bliver spændende er, hvordan vi i fremtiden kan bruge den førerløse teknologi til at udvikle mobiliteten i Region Sjælland,« udtaler Heino Knudsen (S), Regionsrådsformand i Region Sjælland.

»I Movia er vi rigtig glade for, at vi nu begynder at indhente viden om, hvordan førerløs teknologi kan bruges til at give gode transportløsninger til borgerne. Forsøget på Sjællands Universitetshospital, Køge er det første i det strategiske samarbejde, og er et godt skridt på vejen mod ambitionen om at kunne bruge den førerløse teknologi i større skala,« siger administrerende direktør i Movia, Dorthe Nøhr Pedersen.

Byrådsrådsmedlem Lars Lindskov (K) i Roskilde har lavet denne lille video:

 

Orv manner… en selvkørende bus 🚌🤭 #fremtidenerherallerede

Slået op af Lars Lindskov i 8. juni 2018

Fakta om de førerløse busser:

  • Servicehastighed op til 25 km/t.
  • 2400 kg, L: 475 cm, H: 265 cm, B: 211 cm.
  • 11 siddepladser og 4 ståpladser.
  • Busserne er 100 % eldrevne og kan køre cirka 8 timer (100 km) på en fuld opladning à 4 timer.
  • Kan se 360 grader og reagerer på objekter i 60 meters omkreds.
  • Det bliver gratis at benytte busserne i forsøgsperioden.
  • Bussen er fra det franske firma Navya.
  • Atkins er valgt som assessor, den uafhængige sikkerhedsrådgiver, for projektet.

Læs også: Robotterne kommer til regionens busser


Foto: Movia

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.