Bilister vil have mere fartkontrol

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Zand.News – Der er fartkontrol i næste uge, og bilisterne i især Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds er glade for kontrollen.

Fra mandag sætter politiet ind med en uges fartkontrol, og det falder i god jord blandt bilisterne. Syv ud af ti bilister ønsker ligefrem mere fartkontrol på vejene, viser ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Der er højest tilslutning i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds. Det oplyser rådet i en pressemeddelelse.

Høj fart gør borgerne utrygge i trafikken

Det går ofte stærkt på vejene. Alt for stærkt. Der er for høj fart involveret i omkring fire ud af ti dødsulykker, viser tal fra Vejdirektoratet.

For at få flere til at respektere fartgrænserne gennemfører Rådet for Sikker Trafik her i oktober en landsdækkende kampagne mod for høj fart, og i næste uge sætter politiet ind i en landsdækkende fartkontrol.

Spørger man bilisterne, så er der stor opbakning til politiets kontrol. Syv ud af ti bilister siger i en ny undersøgelse, at de ligefrem ønsker mere fartkontrol. (Undersøgelsen er gennemført af Wilke og Rådet for Sikker Trafik blandt 5.023 bilister i 2021).

Der er højest opbakning blandt bilisterne i Sydsjælland og Lolland-Falster, hvor hele 74 procent ønsker mere fartkontrol. Landsgennemsnittet er 69 procent.

Blandt de yngste bilister (17-24 år) svarer 60 procent, at det er en god ide med mere fartkontrol, mens der er størst opbakning hos bilisterne over 50 år, hvor 72 procent siger, at det er en god ide.

»Når der er så mange, der bakker op om politiets fartkontrol og ligefrem ønsker mere kontrol, så siger det os, at for høj fart opleves som et stort problem mange steder. Det stemmer godt overens med de henvendelser, som vi løbende får, hvor folk fortæller, at de og deres børn er utrygge i trafikken på grund af for høj fart,« siger Michelle Laviolette, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I undersøgelsen er det kun 7 procent af de adspurgte, der siger, at det er en dårlig eller en meget dårlig ide med mere fartkontrol.

Politiet får mange henvendelser fra borgerne

Hos politiet oplever man også, at mange danskere ønsker mere fartkontrol. Hvert år henvender tusinder sig til politiet for at få mere fartkontrol i det område, hvor folk bor.

»Det er i hele landet, at vi får de her henvendelser, og hvor vi hører, at for høj fart skaber utryghed. Mange ulykker kan også undgås, hvis flere respekterer fartgrænserne. For selv en lille fartoverskridelse kan være fatal, hvis der pludselig sker noget uventet i trafikken,« siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Politiet sætter ind med landsdækkende fartkontrol fra mandag den 11. til og med fredag den 15. oktober.

Kampagne mod for høj fart til og med den 24. oktober

Rådet for Sikker Trafiks kampagne mod for høj fart kan ses i biograferne og på sociale medier til og med den 24. oktober.

Test din viden om fart, beregn din fartbøde og se om du kan standse ved høj på: sikkertrafik.dk.

Bilisters ønske om mere fartkontrol fordelt på politikredse:

 • Sydsjælland og Lolland-Falster: 74 %
 • København og Bornholm: 70 %
 • Københavns Vestegn: 70 %
 • Nordsjælland: 67 %
 • Midt- og Vestsjælland: 68 %
 • Fyn: 72 %
 • Midt- og Vestjylland: 65 %
 • Sydøstjylland: 67 %
 • Syd- og Sønderjylland: 70 %
 • Nordjylland: 70 %
 • Østjylland: 69 %
 • Gennemsnit: 69 %

Øverst: Presse. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.