Virksomheder kan kræve coronapas af ansatte

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Fra midnat kan virksomheder kræve coronapas af deres ansatte. Det blev vedtaget på Christiansborg med et stort politisk flertal.

Fra midnat kan virksomheder kræve, at ansatte fremviser coronapas. Loven skal hjælpe med til at skabe tryghed på arbejdspladsen og blev vedtaget med bred politisk opbakning. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Kan også kræve coronatest og kendskab til resultatet

For at mindske risikoen for at coronasmitten spreder sig på arbejdspladser, kan virksomheder fra fredag kræve, at ansatte viser coronapas, så længe corona kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Med loven får virksomhederne også mulighed for at kræve, at ansatte bliver testet for corona og oplyser testens resultat. Virksomhederne skal dog sagligt kunne begrunde, at en test er nødvendig for at begrænse smittespredning med corona. Ansatte med coronapas vil som udgangspunkt kunne undgå at blive testet for corona.

Loven skal hjælpe med til at skabe større tryghed på arbejdspladserne og sørge for at give virksomhederne mulighed for at mindske risiko for spredning af coronasmitte blandt de ansatte og tab af omsætning.

Lovforslaget kom i forlængelse af trepartsaftalen

Efter hastebehandling i Folketinget blev loven vedtaget med stort politisk flertal torsdag. Forslaget kom i forlængelse af trepartsaftalen mellem regeringen, Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening den 12. november 2021.

»Regeringen har et klart mål om, at Danmark kommer gennem vinteren så godt som muligt. Det gælder både sundhedsmæssigt og økonomisk, siger Mattias Tesfaye (S), der er fungerende beskæftigelsesminister, og fortsætter:

»Hvis virksomheden gør brug af de nye regler, så kan de ansatte være mere trygge ved at tage på arbejde. Virksomheden er mindre sårbar for stor smittespredning og kan mindske risikoen for, at mange sygemeldinger betyder mindre produktion og tab af omsætning. Det, synes jeg, er rigtig fornuftigt.«

»Jeg er glad for at reglerne allerede træder i kraft til midnat. Mange statslige arbejdspladser vil blive omfattet af reglerne i morgen. Jeg vil gerne opfordre andre arbejdsgivere til at overveje, om reglerne også skal indføres hos dem,« tilføjer ministeren.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Sundhed). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.