Elever på Nymarkskolen er landets næstbedste mikroforskere

(Artiklen er udgivet for omkring 2 år siden). 

Artiklen er opdateret for 2 år siden.

Slagelse.News – Med en imponerende rapport om skøjteløberen har 3.A på Nymarkskolen i Slagelse sikret sig en andenplads i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence.

Eleverne i 3.A på Nymarkskolen har været så dygtige til at udforske de små dyr i naturen, at de nu har indkasseret en andenplads i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2021.

Små naturvidenskabelige undersøgelser af smådyr

Med en imponerende rapport om skøjteløberen har 3.A på Nymarkskolen i Slagelse sikret sig en andenplads i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2021.

Klassen har sammen med deres lærer Hatun Bilgin Taser undersøgt, hvordan skøjteløberen kan stå og løbe på vandet. For denne forskningsindsats indkasserede de titlen som årets mikroforskerklasse.

De 15 elever i klassen er gået i dybden med mikroforskningen – en ny naturvidenskabelig, enkel arbejdsmetode for 0.-3. klassetrin, hvor eleverne ud fra deres egen undren laver små naturvidenskabelige undersøgelser af naturens smådyr.

Eleverne gennemgår syv arbejdstrin, hvor de selv skal formulere spørgsmål ud fra det, de undrer sig over. Og her står læreren ikke parat med svarene. Dem skal eleverne selv finde gennem undersøgelser og eksperimenter.

Opstillede hypoteser om at løbe og gå på vandet

Efter en tur til Nordskoven, som ligger i udkanten af Slagelse Nordby, hvor eleverne fandt mange forskellige smådyr, besluttede de sig for at fokusere på skøjteløberens særlige egenskaber.

Eleverne opstillede hypoteser, som skulle be- eller afkræftes: Er det, 1) fordi skøjteløberen er let, 2) fordi den har sugekopper, eller 3) fordi den har svømmehud? Herefter lavede eleverne forsøg og eksperimenter og konklusionen blev:

Skøjteløberen kan løbe og stå på vandet på grund af vandets overfladespænding og insektets specielt bøjede ben. Til sidst blev hele processen formidlet på Power Point for de ældre klasser, som var meget imponerede af 3.A’s forskning.

Ros fra dommerne for at nå frem til et resultat

200 klasser havde meldt sig som Mikroforskere. De indsendte rapporter, der var forudsætningen for at komme i finalen, er vurderet af en jury bestående af et ekspertpanel fra Naturvejledning Danmarks Krible Krable projekt.

Juryen var ikke i tvivl om at 3. klassen fra Slagelse skulle vinde andenpladsen i kategorien 2.-3. klasse:

»Gennem læringsmål for hvert skridt i metoden, er det tydeligt, hvad I ønsker, eleverne har fået ud af det. Det taler for sig selv, når de ældste elever i den grad lader sig imponere over 3.-klasse-elevernes arbejde. Godt gået!« lyder det i motiveringen.

Mikroforskermetoden og den tilhørende børneforskerkonkurrence er en del af Naturvejledning Danmarks Krible Krable univers, den har norsk forbillede og det er kun anden gang, den afprøves i stor skala i Danmark.

»Vi oplever en meget stor interesse blandt lærere og pædagoger for at arbejde på denne måde, hvor børnenes undren og naturlige lyst til at udforske naturen er drivkraften. Vi kan se, at børnene bliver engagerede og tager ejerskab, når de er drevet af deres egen interesse,« siger naturvejleder Kari Hald, der er projektleder for Mikroforskerprojektet.

Mikroforskerprojektet er støttet af Novo Nordisk Fonden og skal skabe interesse for videnskab og forskning fra en tidlig alder. Med andenpladsen følger 8.000 kroner, som 3.A kan bruge på en ekskursion. Ud over pengene har eleverne modtaget hvert deres diplom samt en lille badge til at sætte på tøjet.

Øverst: 3.A på Nymarkskolen er kåret som landets næstbedste mikroforskere. De har vundet andenpladsen i Mikroforskerkonkurrencen foran elever i 2.-3. klasse i hele Danmark. (Foto: Nymarkskolen). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.