Træk stikket ud, når det buldrer og brager

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – For at undgå, at dine elektriske produkter går i stykker i tordenvejr, er det en god ide at trække stikkene ud på alle elektriske produkter. Gør du også det, eller er du ligeglad?

Med højsæson for lyn og torden kan forbrugerne risikere skader på elektriske produkter, men enkelte gode råd kan minimere faren. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Overspændingsskader på grund af lynnedslag

Sommermånederne er højsæson for uvejr af den slags, som opstår, når kold og varm luft møder hinanden. Derfor er det særligt nu, det kan være en god idé at følge de råd, som Sikkerhedsstyrelsen giver for at undgå skader på elektriske apparater.

Det er heldigvis sjældent, at et lyn rammer direkte ned i et hus. Det er mere almindeligt med overspændingsskader på grund af lynnedslag i nærområdet.

Træk stikket eller afbryd strømmen ved tordenvejr

For at undgå, at elektriske produkter som fladskærmen, køleskabet eller radioen går i stykker i tordenvejr, er det en god ide at trække stikkene ud på alle elektriske produkter.

Bliver der varslet meget kraftig torden, får man dog den bedste beskyttelse ved at slukke for al strøm. Den letteste måde er at trykke på testknappen på RCD-(HPFI)-afbryderen i el-tavlen. På den måde er husets installationer helt strømløse.

Det er vigtigt, at afbryderen bliver slået fra, før det begynder at lyne og tordne. Det kan nemlig være farligt at røre ved RCD-afbryderen i el-tavlen, hvis lynet slår ned i nærheden.

En anden løsning er at få en autoriseret elinstallatør til at installere en overspændingsafleder.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Sikkerhedsstyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.