Hvordan får du pappet ned i genbrugsbeholderen?

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Slagelse.News – »Vi hører ofte, at rummet til papir og småt pap ikke er stort nok,« skriver AffaldPlus. Måske tænker du, at du kan hoppe op på genbrugsbeholderen for at få pappet i?

Når en genbrugsbeholder ikke bliver tømt, kan det meget vel skyldes, at den er overfyldt – specielt rummet til papir og småt pap giver mange borgere pladsproblemer. Det skriver AffaldPlus.

Stort pap sætter sig enten fast eller i spænd

Rummet i genbrugsbeholderen til papir og småt pap er ikke beregnet til stort pap. Stort pap sætter sig fast eller sætter sig i spænd. Dermed forhindrer det en korrekt tømning. Derfor må du ikke presse eller trampe det ned.

Skraldemændene hverken kan eller må tømme genbrugsbeholderen, hvis der er top på den. De skal lade den stå med en besked om, hvorfor den ikke er tømt. En meget fyldt beholder kan som nævnt også skabe problemer, selvom der ikke er top på. Affaldet kan for eksempel kile sig fast, hvis der er meget i beholderen.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Genbrugsbeholderen må ikke være overfyldt

Pap i din genbrugsbeholder skal ligge løst, så det ikke sætter sig fast eller i spænd ved tømning.

Udgangspunktet er, at beholderen kun er til emballagepap fra din almindelige husholdning såsom toiletrullerøret, æggebakker, tandpastaæsker med videre. Alt sammen forholdsvis små papemner, som ikke kræver mere af dig end et “tryk på maven”.

Du kan brække større stykker pap, som for eksempel en skotøjsæske, i mindre stykker, hvis rummet til papir og småt affald ikke er fyldt. Du skal blot sørge for, at det bliver småt nok til, at det kan ligge løst og ikke sætter sig fast i beholderen.

Pap skal på genbrugspladsen eller til storskrald

Pappet kan afleveres i papcontaineren på genbrugspladsen. Du kan få hentet haveaffald og storskrald på din adresse ved at bestille en afhentning. Servicen koster ikke ekstra.

Borgere, som bor til leje eller i en ejendom med fælles affaldssortering, kan kontakte viceværten eller udlejeren for at høre om mulighederne.

Husk i øvrigt, at du kan få hentet småt elektronik og brugte batterier ved at lægge det i en klar pose på beholderens låg.

Læs mere på: slagelse.dk.

Hvorfor er rummet til papir og småt pap så lille?

AffaldPlus hører fra flere, at rummet til småt pap og papir er for lille. Genbrugsbeholderen har en 40/60 opdeling med 96 liter til papir og småt pap. Størrelsen på rummet til papir og småt pap skyldes i høj grad, at mængderne af papir er dalet kraftigt de senere år, og tendensen ser ud til at fortsætte.

De seneste ni år er indsamlingspotentialet for papir næsten halveret. Indsamlingspotentialet er beregnet af Miljøstyrelsen og viser den mængde, som ville kunne indsamles, hvis borgerne afleverede 100 procent af deres papir til genbrug. Derfor matcher rummet til papir og småt pap også fremtidens behov.

Hvad sker der med stort pap efter aflevering?

Når du afleverer stort pap på genbrugspladsen eller til storskrald, bliver det kørt til Næstved Genbrugsterminal. Her bliver det pakket i baller og sendt videre til fabrikker, der typisk producerer nyt pap og karton.

På fabrikkerne frigør man fibrene i pappet ved hjælp af vand. Bagefter bliver den grødagtige masse lavet til nyt pap, som for eksempel bliver til nye papkasser, pizzabakker eller køkkenrullerør.

Øverst: Skærmbillede. (Foto: AffaldPlus). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.