Straf for at affyre fyrværkeri mod personer skærpes

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – »Sidste december var vi vidner til, at afstumpede tåber i et ubegribeligt stort omfang valgte at affyre fyrværkeri mod tilfældige borgere og mod beredskabsfolk og politi, der blot passede deres arbejde,« siger justitsministeren.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog den 3. december 2020 justitsministerens lovforslag om at skærpe straffen med en tredjedel for blandt andet at affyre fyrværkeri mod politi, brandvæsen og folk på gaden.

Strafskærpelsen træder i kraft i dag. Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Skærper straffen for beskydning med en tredjedel

I december 2019 var vi vidne til utallige episoder, hvor fyrværkeri blev brugt til at beskyde politiet, beredskabsfolk og tilfældige folk på gaden, hvilket udsatte både politi og brandvæsen samt helt almindelige borgere for fare.

Derfor fremlagde justitsminister Nick Hækkerup i efteråret et lovforslag, der skulle skærpe straffen for denne form for kriminalitet med en tredjedel.

Med bred opbakning fra Folketinget blev lovforslaget vedtaget den 3. december, og de nye regler træder i kraft i dag. Med lovforslaget følger også en ny selvstændig bestemmelse i straffeloven (§ 119 b) om angreb med genstande (herunder sten og fyrværkeri) på personer i offentlig tjeneste eller hverv, for at understrege alvoren ved denne form for forbrydelse.

Mere politi i de særligt berørte områder op til nytår

Politiet vil samtidig øge og intensivere tilstedeværelsen og den forebyggende indsats op til nytår, hvilket skal sikre, at der sættes tidligt ind i de særligt berørte områder, herunder med information om den nye strafskærpelse.

»Sidste december var vi vidner til, at afstumpede tåber i et ubegribeligt stort omfang valgte at affyre fyrværkeri mod tilfældige borgere og mod beredskabsfolk og politi, der blot passede deres arbejde,« siger justitsminister Nick Hækkerup (S) og fortsætter:

»Det er komplet meningsløst og potentielt livsfarligt, og derfor kommer hammeren i år til at falde ekstra hårdt for denne form for kriminalitet. Det er mit håb, at strafskærpelsen sammen med en øget indsats fra politiet vil medvirke til, at folk tænker sig om, så vi kommer til at opleve langt færre tilfælde i år.«

Fra tirsdag den 15. december er det lovligt at sælge raketter, batterier og heksehyl på landets fyrværkerisalgssteder. Fyrværkerientusiaster må dog væbne sig med tålmodighed – det er først den 27. december, at man må begynde at fyre af. Husk sikkerhedsbriller, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Daniel B Photos / Pixabay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.