Stigning i antallet af dødsfald relateret til MDMA

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Antallet af narkotikarelaterede dødsfald i 2018 er på niveau med 2017, og gennemsnitsalderen ved dødsfald er steget med 1 år, men flere dødsfald skyldes MDMA.

I 2018 mistede 252 personer i Danmark livet som følge af narkotika. Tallet er på niveau med 2017, hvor der blev registreret 254 narkotikarelaterede dødsfald, og en del lavere end i 2016, hvor der blev registreret 279 dødsfald.

Der er ikke registeret flere dødsfald blandt unge under 25 år sammenlignet med 2017, og fra 2017 til 2018 er gennemsnitsalderen desuden steget fra 40,9 år til 42 år.

Det viser Sundhedsstyrelsens overvågning af sundhedsrelaterede konsekvenser ved narkotika.

Primært forgiftninger som følge af et blandingsbrug

»Det er positivt, at der ikke er sket flere dødsfald i 2018 sammenlignet med året før. Selvfølgelig ser vi allerhelst, at antallet af dødsfald falder, og derfor gør vi, hvad vi kan for at informere om stoffernes farlighed og for at forebygge brugen af stoffer,« siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Kari Grasaasen.

Dødsfaldene skyldes ligesom de andre år primært forgiftninger som følge af et blandingsbrug, og der påvises i gennemsnit mellem 4 og 5 stoffer blandt dem, der dør.

Koncentrerede stoffer øger risikoen for forgiftninger

Der er fortsat få dødsfald, hvor MDMA er den væsentligste dødsårsag, men fra 2017 til 2018 er der sket en stigning til ni dødsfald. De MDMA-relaterede dødsfald sker primært blandt personer over 30 år og skyldes formentlig, at den MDMA, der er på markedet, lige nu er meget koncentreret.

»Når stofferne er meget koncentrerede og dermed stærke, stiger risikoen for forgiftninger og dødsfald, da det simpelthen bliver et farligere stof. Der er dog stadig tale om relativt få dødsfald relateret til MDMA, og de fleste dødsfald skyldes stadig blandingsbrug,« siger Kari Grasaasen.

Også koncentrationen af kokain er igen i år høj – både i Danmark og på resten af det europæiske stofmarked. Koncentrationen af de prøver, der blev undersøgt i 2018, ligger i gennemsnit på henholdsvis 61 procent for kokain og 77 procent for MDMA.

Når koncentrationen i stofferne er så høj, falder forekomsten af de mest almindelige tilsætningsstoffer såsom levamisol (i kokainen).

Mens udviklingen i det totale antal ikke-dødelige forgiftninger er nogenlunde stabilt fra 2017 til 2018, stiger antallet af forgiftninger relateret til kokain fortsat.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Hans Verburg / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.