SMS-hjælp til selvmordstruede piger

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 6 år siden.

Zand.News – Hver tredje unge kvinde mellem 16 og 24 år har dårligt mentalt helbred, men en enkelt sms kan hjælpe. På bare et år har SMS-rådgivning vist sig som en livline for hundredvis af unge piger med selvmordstanker.

Krav, forventninger og dårligt selvværd. De unge piger er pressede som aldrig før, og ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 har hver tredje unge kvinde mellem 16 og 24 år et dårligt mentalt helbred. Det er en stigning på mere end 50 procent siden 2010.

Den udvikling oplever rådgiverne også hos nonprofitorganisationen Girltalk.dk, som hjælper udsatte unge piger gennem blandt andet samtaler og chatrådgivning. Derfor igangsatte organisationen sidste år en SMS-ordning i samarbejde med Spar Nord Fonden.

Girltalk.dk haft 1.500 SMS-henvendelser

På bare et år har Girltalk.dk haft 1.500 SMS-henvendelser, og de anslår, at omkring en femtedel af dem handlede om selvskadende adfærd eller tanker om selvmord.

»SMS-ordningen får de unge piger væk fra de akutte selvmordstanker. Med sms’en kan de række en hånd ud, når de har brug for det, og det er for mange mere overskueligt end at skulle ringe op. Vi oplever, at pigerne bruger det som en livline, når de sidder med de svære tanker,« fortæller psykolog og direktør i Girltalk.dk, Anna Bjerre.

Da SMS-ordningen er anonym, kan Girltalk.dk ikke følge op hos pigerne i dagene efter, men ifølge Anna Bjerre råder de altid pigerne til at åbne op og tale med en voksen, som de har tillid til, og som eventuelt kan hjælpe videre til fagpersoner.

Unge piger udsættes for et massivt pres

Hos Girltalk.dk oplever de, at det særligt er de helt unge piger mellem 12 og 15 år, der kæmper med tanker om selvskade

»Vi har en hel generation af piger, hvor alt for mange skærer i sig selv eller sluger piller for at slippe for den smerte, de oplever inden i. Processen fra barn til voksen er en helt anden i dag end tidligere. Presset for at lykkes er massivt, og samtidig kigger alle med på de sociale medier. Det har mange piger svært ved at håndtere, og dem skal vi hjælpe,« mener Anna Bjerre.

SMS-ordningens gode effekt glæder Elisabeth Rosenbeck Viksnins, der er kommunikationschef i Spar Nord Fonden, som har doneret knap en halv million til projektet.

På baggrund af SMS-succesen udvider Spar Nord Fonden samarbejdet med Girltalk.dk og tildeler dem en million kroner årligt frem til 2020. De skal blandt andet gå til at klæde forældre til teenagepiger bedre på til at hjælpe deres døtre.


Modelfoto: PR / Girltalk.dk.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.