Slukkede lygter er en klassisk fejl i mørket

Artiklen er opdateret for 7 måneder siden.

Zand.News – Forestil dig, at du kommer kørende på en mørk vej, og det regner. Sigtbarheden er nedsat, og du er dybt koncentreret om at holde øje med trafikken omkring dig. Pludselig dukker der en mørklagt bil op lige foran dig.

Alle ved godt, at der skal være lys på bilen og cyklen, når det er mørkt. Men alligevel kan man møde mange biler uden tændte baglygter og cyklister uden lys på i mørket. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Pludselig dukker der en mørklagt bil op

Forestil dig, at du kommer kørende på en mørk vej, og det regner. Sigtbarheden er nedsat, og du er dybt koncentreret om at holde øje med trafikken omkring dig. Pludselig dukker der en mørklagt bil op lige foran dig, og du må træde kraftigt på bremsen for at holde afstand.

Det sker desværre alt for tit, og det skaber stor irritation hos mange bilister. I en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik gennemførte sidste vinter, svarede tre ud af fire bilister, at de i løbet af tre måneder havde oplevet en eller flere gange at møde andre bilister, der kørte rundt med slukkede baglygter i mørke eller nedsat sigtbarhed.

13 procent af dem måtte enten bremse hårdt op, kom ud i rabatten eller måtte undvige for at undgå en kollision med den mørkelagte bil.

»Det er vigtigt at have helt styr på, hvordan lygterne i bilen virker, så man ikke uforvarende kommer til at køre med slukkede baglygter. Mange, der kører med slukkede baglygter, har ikke selv opdaget det. Og de ved måske ikke, hvad de præcis skal gøre for at tænde dem,« siger Pernille Ehlers, der er chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

For at få lys i flere baglygter har Rådet for Sikker Trafik sat gang i en kampagne, der minder alle bilister om at tænde nærlyset, hvis de er i tvivl om, hvorvidt der er lys i baglygterne.

Husk også at få tjekket dine cykellygter

At køre rundt i mørket uden lys på er dog ikke kun et fænomen, der findes blandt bilisterne. Cyklisterne kan – desværre – også være med, viser undersøgelsen fra Rådet for Sikker Trafik. Hver tredje bilist har i løbet af tre måneder meget ofte eller ofte mødt cyklister i mørket, der var svære at se, fordi der var utilstrækkeligt eller slet intet lys på cyklen.

»Nu er vi gået over til vintertid, og derfor er det mørkt mange timer i døgnet. Det er en god anledning til at få tjekket, om der er godt lys på alle familiens cykler, så hverken børn eller voksne risikerer at blive overset,« siger Pernille Ehlers.

Cykellygter skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand. Husk at kraftige cykellygter skal pege skråt nedad, så man ikke blænder andre i trafikken.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/roke.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.

Kortlink til artiklen er: https://www.slagelse.info/zsn/9aqp