Skal det være en stor menu for 8 kroner mere?

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Zand.News – 56 procent er irriterede over butikkers, kioskers og fastfoodrestauranters forsøg på mersalg ved at sælge op.

Mange danskere er trætte af, at butikker og fastfoodrestauranter lokker dem til at købe flere usunde mad- eller drikkevarer, end de havde tænkt sig. Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse sætter fokus på det såkaldte mersalg.

»Vil du have dobbelt op til den halve pris?« Et spørgsmål i den stil bliver rigtig mange danskere stillet, når de i kiosken, på tankstationen eller lignende vil købe et pølsehorn, en croissant eller andre hurtige snacks og læskedrikke.

Her er klassiske eksempler på mersalg:

 • Kiosken: “Der er 2 for en 20’er,” når du beder om en croissant til 15 kroner.
 • Caféen: “Skal det være en stor,” når du bestiller en café latte.
 • Burgerbaren: “Skal det være en stor menu for 8 kroner mere,” når du bestiller en burgermenu.
 • Biografen: “Vil du opgradere til en medium for 10 kroner,” når du bestiller en lille med popcorn og sodavand.
 • Tanken: “Skal du have en muffin med,” når du bestiller en kop kaffe.

Overvægten kommer snigende fra det lokkende mersalg

»Vi bliver hver dag fristet til at købe mere, end vi har brug for. Dermed risikerer vi, at overvægten kommer snigende. Køber man for eksempel en café latte tre gange om ugen, kan det blive til to kilo ekstra på vægten på et år, hvis man bliver lokket til at vælge en stor i stedet for en lille,« siger forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Mette Lolk Hanak.

Målingen viser, at fire ud af ti personer har sagt “ja” til mersalg flere gange inden for det sidste år. Og halvdelen af dem ville ønske, at sælgeren ikke havde foreslået mere, end de havde bedt om.

Artiklen fortsætter under videoen.

Usundt mersalg sender flere penge ned i kasseapparatet

Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Kræftens Bekæmpelse sætter derfor fokus på mersalg, som skal minde befolkningen om, at den usunde lokkemad ikke blot giver butikkerne flere penge i kassen. Det giver også forbrugerne ekstra kilo på sidebenene.

Overvægt er globalt set en voksende trussel mod folkesundheden. I Danmark er halvdelen af alle voksne i dag overvægtige, og fortsætter udviklingen vil 70 procent veje for meget i 2045.

Overvægt øger risikoen for de store folkesygdomme såsom type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft. Det er også værd at huske på, at overspisning er overforbrug, der trækker på jordens ressourcer og belaster klimaet.

De tre organisationer opfordrer forbrugerne til at tænke sig om, men mener, at butikkerne også bør tage ansvar.

»Det er på tide, at butikker, kiosker og restauranter tager ansvar og gør en aktiv forskel i forebyggelsen af overvægtsepidemien. Det kan de bl.a. gøre ved at undlade at opfordre deres ansatte i at “mersælge”. På den måde tilgodeser de desuden den halvdel af befolkningen – herunder deres egne kunder – som er irriterede over mersalg,« siger Morten Ørsted-Rasmussen, Forebyggelseschef i Hjerteforeningen.

Fakta og gode råd om det usunde og lokkende mersalg

Tal fra YouGov-undersøgelsen:

 • 4 ud af 10 af de adspurgte danskere har sagt “ja” til mersalg flere gange inden for det seneste år.
 • 56 procent er irriterede over butikkernes forsøg på mersalg af usunde mad- og drikkevarer, mens kun 22 procent synes, det er god service.
 • 1 ud af 3 af de irriterede fortryder, at de køber mere end planlagt.
 • Hver anden ville ønske, at sælgeren ikke foreslår mere end de har bedt om.

Undersøgelsen er foretaget af YouGov-og gennemført i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk. Den omfatter 808 danskere over 26 år og er repræsentativ for alder, køn, geografi og uddannelse.

Stop en halv – Husk hvad du kom for:

 • Køb som udgangspunkt kun dét, du havde tænkt dig.
 • Hvis du alligevel føler dig fristet, så stop en halv. Overvej, om du har behov for mere, eller om det er en dårlig handel at betale ekstra for noget, du ikke behøver, og som du måske fortryder bagefter – og som ovenikøbet får dig til at tage på.
 • Bliver du irriteret over forsøg på mersalg, så sig det venligt til ekspedienten i situationen. På sigt får det måske butikkerne til at holde op med det.

Foto: Hjerteforeningen.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.