Scam-sider får hjælp af intetanende danskere

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Udenlandske scam-sider betaler intetanende danskere for at rose deres produkter.

De fleste danskere har prøvet at modtage en såkaldt “Nigeria-mail”, hvor en scammer forsøger at lokke en til at sende penge. Der kan også være tale om “phishing”, hvor afsenderen forsøger at stjæle ens identitet via en falsk hjemmeside.

Ofte kan phishing- og Nigeria-mail genkendes på stavefejl eller dårligt dansk. Et andet kendetegn er mærkelige afsenderadresser.

Et andet stigende fænomen er scam-sider, og det kan for eksempel være en fupbutik eller lignende. Her kan stavefejl eller dårligt dansk også være et kendetegn.

Dansk Internet Forum, DIFO, har lukket mere end 3.000 formodede fupbutikker i år. Det skriver DR.dk. DIFO er i stand til at lukke fupbutikker på dk-domæner. Det er noget vanskeligere med fupbutikker på com-domæner.

Danske freelancere hyres via Fiverr til at medvirke

Nu har scam-siderne taget et nyt våben i brug. De hyrer danske freelancere via den Israelske freelancetjeneste, Fiverr. Det skriver Version2.

Mange virksomheder benytter Fiverr til at få udført grafisk arbejde, oversættelsesopgaver eller tekstforfatning til små penge. Omvendt bruger mange freelancere Fiverr til at tjene lidt ekstra penge eller til at komme i gang som iværksættere.

Fik en henvendelse og tænkte ikke så meget over det

Version2 har været i kontakt med en dansk kvinde, som medvirker i en video på en scam-side. Her fortæller hun, hvor mange penge hun har tjent på det produkt, som scam-siden forsøger at sælge. Det gør hun sammen med to andre danskere.

»Jeg fik en henvendelse fra en mand, der ville hyre mig til at oversætte et manuskript og læse det højt foran et kamera. Jeg tænkte ikke så meget over det, hvilket jeg nu kan se var rigtig, rigtig dumt,« fortæller kvinden til Version2.

I videoen roser hun produktet og fortæller, hvor nemt det er at bruge. Hun fortæller også, hvor mange penge man kan tjene. Hun vidste angiveligt ikke, at videoen ville blive lagt online, og at den skulle bruges til at snyde folk.

»Jeg føler mig så dum. Det var jo bare et småjob derinde, ligesom alle de andre,« fortæller hun til Version2.


Genrefoto: BrianAJackson / iStock.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.