Sådan sikrer du dit barns Aula

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Zand.News – Natten til fredag modtog Gåsetårnsskolen i Vordingborg og Nysted Skole i Nysted bombetrusler via Aula.

Der har været en række sager over hele landet, hvor gerningsmænd har skaffet sig uberettiget adgang til børn og unges Aula, som afløser SkoleIntra.

Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) har i den forbindelse lavet nogle gode råd til, hvordan du bedst sikrer dit barns password. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Børn og unges brugernavn og adgangskode er misbrugt

Det er børn og unges brugernavn og adgangskode, der er blevet misbrugt til at skaffe sig uberettiget adgang til Aula, hvor der efterfølgende er blevet sendt trusler i flere sager.

Politiet ser på sagerne med stor alvor og har derfor koordineret efterforskningen for hele landet med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).

Politiet undersøger bombetrusler i Vordingborg og Nysted

Natten til fredag modtog henholdsvis Gåsetårnsskolen i Vordingborg og Nysted Skole i Nysted bombetrusler via det interne system.

»Politiet har været på begge skoler her til morgen, og vores folk er ikke stødt på mistænkelige forhold. Men det er klart, at man bliver opskræmt over sådan en trussel,« siger Charlotte Skov, der er leder af lokalpolitiet i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en tidligere pressemeddelelse.

Gerningsmændene har tilsyneladende misbrugt andre brugeres konti i et internt system, og politiet undersøger i øjeblikket, hvordan de har fået adgang.

Vigtigt at tale med selv mindre skolebørn om it-sikkerhed

Mens efterforskningen står på, er der dog en række relativt enkle trin, som man selv kan tage for at gardere sig mod, at andre får adgang til ens side.

Politiinspektør Claus Birkelyng, der er leder af NC3, fortæller, at der i sagerne er tale om, at andre har fået adgang til de unges brugernavn og password og derefter har logget sig ind og misbrugt det til at sende trusler.

»Der er altså populært sagt ikke tale om, at hoveddøren er brudt op, men at man har fundet nøglen og låst sig ind. Det kan man heldigvis sikre sig mod med meget simple midler. Derfor er det vigtigt, at man som forældre tager en snak med sit barn om it-sikkerhed – også selvom man har mindre børn i for eksempel 4. klasse,« siger Claus Birkelyng og fortsætter:

»Benyt denne lejlighed til at få skiftet password til dit UNI∙Login. Rigtig mange har stadig det password, som de fik udleveret, da de kom på Aula, men det er en god ide at ændre det til noget nyt og mere sikkert. Derudover kan man benytte lejligheden til at tage en snak med sine børn om, at de skal holde deres brugernavn og password for sig selv og ikke give det til andre – hverken på nettet eller i den virkelige verden.«

Tæt samarbejde mellem Aula-leverandør og politi

Politiet arbejder tæt sammen med KOMBIT, der står bag Aula, om at finde gerningsmændene bag truslerne og med rådgivningen om, hvordan brugerne bedst sikrer sig.

Sådan sikrer du dig:

  • Lav et stærkt kodeord. Tidligere anbefalede man hyppige skift af passwords, men nu er anbefalingen at bruge lange passwords, der består af både små og store bogstaver samt tegn, og som er sværere at bryde.
  • Brug ikke det samme password alle steder.
  • Lad ikke kodeord ligge og flyde.
  • Del aldrig dit brugernavn og password med andre – hverken på nettet eller i den virkelige verden
  • Genbrug ikke tidligere kodeord eller kodeord, som du bruger på andre hjemmesider
  • Har du mistanke om at andre har fået adgang til dit eller dit barns brugernavn og password, så skift det.

Gerningsmænd har ikke haft adgang til følsomme oplysninger

Claus Birkelyng understreger, at sagerne udelukkende har ramt børn og unge, som logger ind via UNI∙Login, og ikke forældre, som kommer ind på Aula via NemID.

Han fortæller også, at gerningsmændene ikke har skaffet sig adgang til følsomme oplysninger, når de er kommet ind på de unges sider, men alene har anvendt adgangen til at fremsætte trusler – typisk mod skolen.

Adgang til følsomme data kræver nemlig et yderligere sikkerhedsniveau i form af NemID.

»Det, de har kunnet se, er helt ufarlige informationer med fællesbeskeder fra skolen. Adgang til for eksempel private beskeder fra lærerne om de enkelte elever kræver NemID at få adgang til, ligesom de mere følsomme oplysninger gør,« slår han fast.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Motortion / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.