Regeringen forlænger COVID-19-nedlukningen

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – »Fordi vi står midt i en alvorlig epidemi, så skal vi passe særligt på nytårsaften. Du bør aflyse aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, og kun se din husstand og eventuelt nogle få fra din allernærmeste omgangskreds,« siger Søren Brostrøm.

Regeringen forlænger de skærpede tiltag, der allerede er gældende til den 3. januar, til og med den 17. januar 2021.

Den markante nedlukning af samfundet sker for at reducere smitten med COVID-19. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse her til aften.

De aktuelle tiltag forlænges til den 17. januar

Smitteudviklingen i Danmark er på nuværende tidspunkt ikke på et niveau, hvor sundhedsmyndighederne finder det forsvarligt at åbne samfundet yderligere.

Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, har udtrykt bekymring for, at en for hurtig åbning i januar vil kunne lede til en yderligere eskalering af smitten.

På den baggrund anbefaler Indsatsgruppen, herunder sundhedsmyndighederne, at forlænge alle de skærpede tiltag, som gælder til og med den 3. januar 2021.

Herunder lukning af serveringssteder, storcentre, detailhandel, frisører, hjemsendelse af studerende og skoleelever med videre.

Tiltagene forlænges frem til og med 17. januar 2021 for at reducere aktiviteten i samfundet og fastholde epidemikontrollen.

Krav om mundbind gælder fortsat til den 28. februar

Ud over de skærpede tiltag frem den 17. januar gælder der fortsat øvrige nationale tiltag til og med den 28. februar 2021, herunder anbefalinger om begrænsning af social kontakt, forsamlingsforbud og krav og opfordringer om brug af mundbind og visir med videre.

Sundhedsmyndighederne følger smitteudviklingen meget tæt med henblik på løbende at vurdere, om enkelte områder kan genåbne forsvarligt på et tidligere tidspunkt.

Synligt politi og forsamlingsforbud nytårsaften

Følgende tiltag og restriktioner er gældende:

 • Afhold nytåret med så få personer som overhovedet muligt.
 • Forsamlingsforbuddet på 10 personer gælder også nytårsaften.
 • Nytårsaften er der forbud mod salg af alkohol fra kl. 22.00 til kl. 09.00 nytårsdag (1. januar 2021) fra serveringssteder, butikker og andre salgssteder.

Politiet vil være synligt til stede i det offentlige rum nytårsaften og påse overholdelsen af COVID-19-restriktionerne, herunder særligt forsamlingsforbuddet.

Derudover anbefaler Sundhedsstyrelsen:

 • Aflys aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, eller hold dem virtuelt, også nytårsaften.
 • Begræns nytårsaften til din husstand og eventuelt din allernærmeste omgangskreds.
 • Vær så få som overhovedet muligt. Og aldrig mere end 10 personer til nytår, inklusiv dig og din husstand, uanset hvor stor din bolig er.
 • Invitér kun personer fra din omgangskreds af 10 personer, du plejer at se tit.
 • Bliv hjemme hvis du har symptomer, er testet positiv eller er nær kontakt.
 • Hold dig til dit eget nytårsselskab hele aftenen, også hvis I går udendørs.
 • Undgå steder, hvor mange mennesker typisk går hen nytårsaften.
 • Husk at uden for private boliger og haver gælder forsamlingsforbuddet på 10 personer.

»Fordi vi står midt i en alvorlig epidemi, så skal vi passe særligt på nytårsaften. Du bør aflyse aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, og kun se din husstand og eventuelt nogle få fra din allernærmeste omgangskreds,« siger direktør Søren Brostrøm i en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

»Vores råd er at være så få som overhovedet muligt. Hvis I går udenfor i løbet af aftenen, så hold jer til eget nytårsselskab. Hvis du ønsker godt nytår til naboer, så gør det med afstand for eksempel ved at hilse over hækken, fra hver sin altan eller over telefonen.«

Kun ses med vores husstand og få af vores allernærmeste

Statsministeren Mette Frederiksen (S) holdt pressemøde i Statsministeriet om COVID-19 kl. 19.00. Nogle timer senere skrev hun en Facebook-opdatering.

Her gentog hun, at det er alvorligt, og at vi går nogle barske uger og måneder i møde.

»Situationen er nu mere alvorlig i forhold til indlæggelser, dødsfald og smitte, end den var i foråret. De fleste af jer kan nok huske den røde kurve, som vi frygtede i foråret. Hvis ikke vi slår smitten ned nu, så kan den blive virkelighed,« skriver Mette Frederiksen på Facebook og fortsætter:

»Vi går nogle barske uger og måneder i møde. Vores alles ansvarlighed. Vores tålmodighed og vilje er afgørende for, at vores sundhedsvæsen og vores sårbare kommer igennem. Vaccinen er et lyspunkt. Vores håb om en mere almindelig hverdag i 2021. Men det er ikke en redning her og nu. Desværre.«

Samtidig opfordrer hun til, at vi kun ses med vores husstand og måske nogle få af vores allernærmeste nytårsaften.

»Vores stærkeste våben mod corona er fortsat at holde afstand. Se færre mennesker. Undgå smitte. De ofre, vi lider i vores sociale liv i den kommende tid, redder menneskeliv. Så enkelt er det. Det gælder desværre også for nytårsaften. Det er sundhedsmyndighedernes anbefaling, at vi kun ses med vores husstand og eventuelt nogle få af vores allernærmeste. Vi kan ikke risikere, at vi sætter det hele over styr for én festlig aften,« afslutter Mette Frederiksen.

Kære alle Situationen er nu mere alvorlig ift. indlæggelser, dødsfald og smitte, end den var i foråret. De fleste af jer…

Slået op af Mette FrederiksenTirsdag den 29. december 2020

Opdatering! Artiklen er opdateret med oplysninger fra statsministerens Facebook-side. Red.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Alexandra Koch / Pixavay). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.