Politiet besøger eller ringer til utrygge borgere

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har foretaget 1.009 tryghedsopfølgninger i første halvår.

Det seneste halve år har alle landets politikredse foretaget godt 5.000 tryghedsopfølgninger til borgerne, herunder 1.009 i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds. Borgerne har taget godt imod initiativet. Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Borgerne oplever at blive taget alvorligt af politiet

Mistænkelig adfærd i nabolaget, knallertkørsel på små villaveje eller noget helt tredje. Borgerne henvender sig til politiet med mange forskellige sager, der potentielt kan være utryghedsskabende. Politiet har dog ikke altid mulighed for at sende en patrulje på grund af mere hastende opgaver.

Derfor har landets politikredse siden efteråret 2018 lavet såkaldte tryghedsopfølgninger, hvor betjente enten telefonisk eller ved besøg efterfølgende retter henvendelse til borgeren for at høre mere om den konkrete hændelse. Det kan også være for at drøfte sagen på ny et par dage senere.

»Vi har rigtig gode erfaringer med vores tryghedsopfølgninger her hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi. Vi får nyttig information fra borgeren og samtidig oplever han eller hun forhåbentlig, at vi tager deres bekymring alvorlig. For det gør vi,« siger vicepolitiinspektør Allan S. K. Holm fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Den lokale forebyggelsesbetjent kan følge op på sagen

En sen aftentime tilbage i maj måned fik Lizette Gullberg fra Næstved brug for politiet. En blotter opholdt sig i hendes have.

Politiet sendte en hundepatrulje til stedet, der forgæves forsøgte at opspore gerningsmanden. Et par dage senere rettede den lokale forebyggelsesbetjent henvendelse til kvinden, og kom personligt forbi et par dage efter opkaldet for at vende sagen.

»Det giver en tryghed, at politiet kommer. Det gør det altså bare. Det fortæller noget om, at politiet tager det alvorligt og følger op på sagen og taler med borgeren. Jeg fik endda også hans kort, så jeg kunne komme i kontakt med ham,« siger Lizette Gullberg.

Betjenten kunne ved besøget få yderligere oplysninger til anmeldelsen og samtidig råde Lizette Gullberg til at opsætte lys i haven. Et råd hun fulgte.

»Siden jeg har sat en sensorlampe op, har jeg heldigvis ikke haft uventet besøg igen,« siger Lizette Gullberg

Politiets vigtigste opgave er at sikre en høj grad af tryghed

En af politiets vigtigste opgaver er at sikre en høj grad af tryghed i samfundet. En vigtig brik i den bestræbelse er tryghedsopfølgningerne. De blev indført i alle landets politikredse i slutningen af 2018.

I løbet af første halvår i 2019 har samtlige politikredse foretaget 5.036 tryghedsopfølgninger, hvoraf de 1.009 opfølgninger var i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds. En del af dem har været personlige, resten telefonisk.

»Tryghedsopfølgningerne er vigtigt redskab i det daglige politiarbejde. De er med til, at vi kommer tættere borgerne og ikke mindst, at de føler sig hørt og taget alvorligt. Det er et vigtig led i at skabe tryghed,« siger chef for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, politiinspektør Tenna Wilbert.

Øverst: Arkivfoto. (Foto: Rigspolitiet). Note/Red.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.