Nye retningslinjer for nære kontakter ved COVID-19

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalingen om afstand mellem personer på grund af den høje vaccinationsdækning. Desuden skal personer, der har været nære kontakter til nære kontakter, ikke længere testes.

Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne for opsporing af nære kontakter. Blandt andet er kriteriet ændret for, hvornår man er en nær kontakt, så det svarer til Sundhedsstyrelsens nyeste anbefaling om afstand. Det oplyser Sundhedsstyrelsens i en pressemeddelelse.

Afstanden for nærkontakt ændres fra to til en meter

Sundhedsstyrelsen har ændret anbefalingen om afstand mellem personer på grund af den høje vaccinationsdækning, og hvor vi generelt nu er i epidemien.

Derfor har Sundhedsstyrelsen også opdateret kriterierne for, hvornår man er en nær kontakt til en smittet person.

»De nye retningslinjer betyder, at man fremover vil være nær kontakt, når man har været inden for en meters afstand, i stedet for de tidligere to meters afstand, af en smittet person i mere end 15 minutter,« siger Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Desuden skal personer, der har været nære kontakter til nære kontakter, ikke længere testes, da Deltavarianten nu er så udbredt, at det er den dominerende variant, og fordi mange er vaccinerede.

»Vi ved, at vaccinen beskytter godt mod at blive smittet med Deltavarianten og mod at få et alvorligt forløb med COVID-19. Derfor kan vi justere på retningslinjerne for kontaktopsporing, så de bliver lidt mindre indgribende i hverdagen,« tilføjer Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen og de øvrige sundhedsmyndigheder følger udviklingen i smitten. Statens Serum Institut følger desuden nøje med i, om der skulle komme nye varianter til Danmark, som er mere smitsomme, er mere alvorlige, eller som giver udfordringer i forhold til effekt af vacciner, som kan medvirke til mere skærpede retningslinjer for kontaktopsporing.

Hvornår er man nær kontakt til en med COVID-19?

Du er en nær kontakt, hvis du opfylder mindst et af følgende tre kriterier:

  • Du bor sammen med en smittet person.
  • Du har haft direkte fysisk kontakt for eksempel krammet en smittet person, eller en person med COVID-19 har hostet eller nyst på dig.
  • Du har været tættere end en 1 meter på en smittet person i mere end 15 minutter, eksempelvis hvis du har været i en samtale med personen.

Sådan gør du, hvis du er nær kontakt til en smittet person:

  • Du er ikke færdigvaccineret (du er færdigvaccineret 14 dage efter sidste anbefalet stik): Du skal straks gå i selvisolation og testes på 4.- og 6.-dagen, efter du sidst var i nær kontakt med den smittede person.
  • Du er færdigvaccineret (du er færdigvaccineret 14 dage efter sidste anbefalet stik) eller tidligere smittet inden for de seneste 12 måneder (er det under 12 uger siden, at du blev testet positiv for COVID-19, behøver du heller ikke at blive testet): Du behøver ikke at gå i selvisolation. Bliv testet på 4.- og 6.-dagen, efter du sidst var i nær kontakt med den smittede person.

Nære kontakter, som tester positiv for eller udvikler symptomer på COVID-19, skal straks gå i eller fastholde selvisolation.

Øverst: Genrefoto. (Illustration: Sundhedsstyrelsen). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.