Nu skal det være slut med turban på motorcyklen

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Fremover skal det ikke længere være muligt at blive fritaget for at bære styrthjelm.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsenterer i dag et fælles politisk udspil, der gør dispensationer for brug af styrthjelm i trafikken til en saga blot.

Der bør ikke være ikke være nogen undtagelse

Knallert- og motorcykelkørere har i dag mulighed for at søge om fritagelse for at bruge styrthjelm, hvis der foreligger en lægeattest, eller der er tale om ikke-lægelige forhold som for eksempel personer, der bærer en turban, der gør det umuligt for føreren også at bære hjelm under kørsel.

Det vil transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen nu ændre på. I samarbejde med sundhedsminister Ellen Trane Nørby præsenterer han derfor i dag en ændring til bekendtgørelsen om styrthjelm, som betyder, at det i fremtiden ikke skal være muligt at blive fritaget for at bære styrthjelm i trafikken.

»Der er markant højere risiko for at blive dræbt eller alvorligt skadet i trafikken, når man kører på knallert eller motorcykel sammenlignet med andre transportformer. Det er derfor afgørende for knallert- og motorcykelkøreres trafiksikkerhed, at man bærer styrthjelm, og derfor bør der ikke være nogen undtagelser,« forklarer transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Rockertyper snyder eller truer sig til lægeerklæring

-»Vi har jo nok alle set ude på vejene, at der er en del rockere på motorcykler, der kører rundt uden styrthjelm. Det er jo næppe alle sammen, der har en god lægelig grund til det. Vi skal selvfølgelig på ingen måde acceptere rockertyper, der enten snyder eller decideret truer sig til en lægeerklæring, der giver dem en dispensation til at køre motorcykel uden hjelm. Det skal der sættes en stopper for, og det gør vi så nu,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Ifølge transport-, bygnings- og boligministeren bør der heller ikke være nogen, der oplever, at færdselsloven giver dem en kattelem til at omgå loven.

»Vi ser især, at visse motorcykelmiljøer, som beskæftiger sig med kriminalitet, ikke bærer styrthjelm. Det krænker retsfølelsen blandt os andre, at de føler sig hævet over loven på den måde, for der er ingen saglige begrundelser for, at nogen skal undtages fra kravet om at bære styrthjelm,« siger ministeren.

Ændringen til bekendtgørelsen bliver sendt i offentlig høring den 1.november 2018. De nye regler forventes at træde i kraft den 1. januar 2019.


Illustration: MstfKckVG / Pixabay.


This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.