Nu må du sælge din aftensmad til naboen

(Artiklen er udgivet for omkring 6 år siden). 

Nu bliver det tilladt for private at sælge eller donere overskudsmad ved hjælp af deleøkonomi. Dermed bliver det endnu lettere at bekæmpe madspild. Samtidig kan der opstå en social gevinst ved, at for eksempel ældre borgere kan købe hjemmelavede måltider.

Borgerne kan fremover bekæmpe madspild lettere. I fremtiden bliver det lettere at sælge din ekstra aftensmad ved hjælp af deleøkonomi, så vi undgår madspild i Danmark.

Lettere for borgerne at undgå madspild

Det skal være lettere for borgerne at undgå madspild. Derfor har Fødevarestyrelsen udarbejdet nye retningslinjer for salg af måltider mellem private.

Det betyder, at det nu bliver muligt for borgere hyppigere at sælge små mængder måltider igennem en deleøkonomisk platform uden at skulle registreres som en fødevarevirksomhed og derved skulle leve op til en række specifikke regler på fødevareområdet.

»Vi skal have mindsket madspildet i Danmark. Jeg har derfor besluttet, at borgerne skal have flere muligheder for at sælge eller donere deres overskudsmad. Nye retningslinjer skal give en håndsrækning til borgerne, der gerne vil undgå madspild og være med i deleøkonomien,« siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Billigere at tilberede mad til flere ad gangen

I dag er det kun muligt at markedsføre fødevarer op til cirka 10 gange om året uden at være registreret hos Fødevarestyrelsen. Med de nye retningslinjer kan borgerne sælge fødevarer såsom overskudsmad cirka en gang om ugen uden at være registreret som fødevarevirksomhed.

De gældende regler for fødevaresikkerhed skal selvfølgelig stadig overholdes, herunder regler om, at fødevarerne ikke må være farlige, at der er sporbarhed på varerne, og at man ikke må vildlede forbrugerne.

Der er mange gevinster ved deleøkonomiske koncepter på fødevareområdet. Det sparer ressourcer og bliver billigere, når der tilberedes mad til flere ad gangen.

Derved kan danskerne få mindsket madspildet, og flere kan få gavn af mad, der ellers ville blive smidt ud, også fordi det er endnu lettere at dele maden via de digitale platforme. Og så kan der være en social gevinst ved, at for eksempel ældre borgere nemt kan købe hjemmelavede måltider i nærområdet, og måske endda få den bragt hjem.

Virksomheder, der har spørgsmål eller ønsker yderligere information om mulighederne i deleøkonomien, kan finde svar på: deleoekonomien.dk.

Øverst: Genrefoto. (Foto: eliasa1 / iStock).

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.