Mange børn bruger hjelm, men teens halter bagud

(Artiklen er udgivet for omkring 4 år siden). 

Artiklen er opdateret for 4 år siden.

Zand.News – »Mens de yngste børn ofte gør, som mor og far siger, når de får besked på at tage en cykelhjelm på, så har vi en udfordring med teenagerne,« siger Rådet for Sikker Trafik.

Knap otte ud af ti skolebørn spænder hjelmen, når de skal cykle til skole, viser nye tal fra Rådet for Sikker Trafik. Bedst ser det ud blandt de yngste, mens teenagerne halter efter. Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Rekord: 78 procent af alle skolebørn benytter cykelhjelm

Klik! Det tager kun et øjeblik at sætte hjelmen på hovedet og spænde den fast, og det gør stadig flere børn, når de skal i skole. Det viser den årlige cykelhjelmstælling fra Rådet for Sikker Trafik.

Flere end 7.800 børn i 33 byer er gennem 2019 blevet observeret ved deres skole, og i forbindelse med skolestart offentliggør Rådet for Sikker Trafik nu tallene.

Tallene viser, at i gennemsnit bruger 78 procent af skolebørnene en cykelhjelm, når de kører på cykel til skole. Det er rekord.

Da Rådet for Sikker Trafik i 2004 begyndte at tælle brugen af cykelhjelm blandt skolebørn, lå tallet på 33 procent.

Yngste børn slår rekord – 94 % af de 6-9-årige bruger hjelm

Når man ser på de forskellige aldersgrupper, så ligger de yngste børn i top i forhold til at bruge cykelhjelm. Hele 94 procent af de 6-9-årige kører med hjelm, mens tallet er 55 procent for skolebørnene over 12 år.

Artiklen fortsætter under infografikken.

Hjelmbrugen er højest hos de yngste. Blandt de 6-9-årige bruger 94 procent cykelhjelm, mens tallet er 86 procent for de 10-12-årige og 55 procent for skolebørn over 12 år. (Infografik: Rådet for Sikker Trafik).

»Mens de yngste børn ofte gør, som mor og far siger, når de får besked på at tage en cykelhjelm på, så har vi en udfordring med teenagerne,« siger siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, og fortsætter:

»Selv om vi også har set en stigning i antallet af teenagere, der bruger cykelhjelm, så halter de langt bagefter de yngste børn.«

Forældre kan gøre en forskel ved at tage med deres børn

For at få flere teenagere til at bruge cykelhjelm er det vigtigt, at forældrene har fokus på det i deres snak med børnene.

Selv om børnene er blevet ældre og måske giver udtryk for, at de ikke gider tale om trafik, så er det vigtigt, at man bliver ved med at tage emnet op.

Rådet for Sikker Trafik startede med at tælle brugen af cykelhjelm i 2004. Dengang brugte 33 procent af de observerede børn i skoletrafikken cykelhjelm. I 2015 var tallet steget til 64 procent, og i 2019 var der 78 procent af skolebørnene, der kørte med cykelhjelm på vej til skole.

»Når vi ser på ulykkestallene, så er der markant flere teenagere, der kommer til skade i trafikken sammenlignet med de yngste skolebørn,« siger René Højer, programchef i TrygFonden, og fortsætter:

»Teenagerne færdes mere på egen hånd og tager nok også flere risici i trafikken end de yngre. For at passe på dem, er det vigtigt, at endnu flere af dem begynder at bruge en cykelhjelm. Og der spiller forældrene stadig en vigtig rolle.«

I en tidligere undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden siger 41 procent af de 13-16-årige, at det kan få dem til at overholde reglerne i trafikken, hvis forældrene stiller krav til det.

Med andre ord spiller forældrene stadig en rolle, selv om teenageren måske laver himmelvendte øjne og sukker højlydt, blot man nævner ordet cykelhjelm.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Rådet for Sikker Trafik). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.