Mange bilister har svært ved at holde øjnene åbne

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden). 

Zand.News – Trætte bilisterne er skyld i mange ulykker. 48 procent af de adspurgte i en undersøgelse svarer, at de har haft svært ved at holde øjnene åbne, og seks procent erkender, at de ligefrem er faldet i søvn i et kort øjeblik, mens de har kørt bil.

Manglende søvn og bilkørsel er en cocktail, der er ligeså farlig som at køre spirituskørsel, men alligevel erkender tusindvis af danske bilister, at de er faldet i søvn bag rattet eller har haft svært ved at holde sig vågne, mens de kørte bil. Det skriver Gjensidige Forsikring i en pressemeddelelse.

Halvdelen har haft svært ved at holde sig vågne

Træthed hos bilister er hvert år skyld i mange ulykker på de danske veje, men alligevel erkender halvdelen af danske bilister, at de har haft svært ved at holde sig vågne, mens de kørte bil.

Det viser en ny rundspørge, som Kantar Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring.

Her svarer 48 procent af de adspurgte, at de har haft svært ved at holde øjnene åbne, mens de kørte, mens hele seks procent erkender, at de er faldet i søvn i et kort øjeblik, mens de har kørt bil.

Samtidig svarer godt hver tiende af de adspurgte, at trætheden bag rattet har gjort, at de har været tæt på at ende i et uheld, mens to procent erkender, at de har været involveret i et uheld som direkte følge af træthed.

Den høje risiko bør få bilisterne til at tænke sig om

Havarikommissionen For Vejtrafikulykker har tidligere analyseret 300 ulykker med dræbte eller alvorlige personskader over en 10-årig periode, og her viste det sig, at 8 procent af ulykkerne skyldtes søvn eller træthed.

Og den høje risiko for at ende i en ulykke på grund af træthed, bør få danske bilister til at tænke sig om en ekstra gang, inden de sætter sig bag rattet, lyder det fra Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

»Det er foruroligende mange danske bilister, der sætter sig trætte bag rattet, hvor de ikke kun er til fare for dem selv, men også for deres medtrafikanter. Derfor bør der komme yderligere fokus på problemet, så bilisterne kan blive bedre til at tænke sig om en ekstra gang,« siger Henrik Sagild.

Henrik Sagild peger på en række forholdsregler, som man kan tage sig som bilist.

»Hvis du først er så træt, at du har svært ved at holde øjnene åbne, så hold ind til siden og tag dig en lur på 10-20 minutter, så du kan blive frisk nok til at komme frem til din destination. Du kan også parkere bilen og gå en tur, så du får frisk luft og gang i blodomløbet,« siger Henrik Sagild.

Han punkterer i øvrigt myten om, at nedrullede vinduer og høj musik er nok, hvis først trætheden har meldt sig.

Øverst: Pressefoto. (Foto: Gjensidige Forsikring). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.