Hvordan får jeg adgang til test for ny coronavirus?

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Flere vil blive syge med forkølelse, influenza og andre corona-lignende symptomer i løbet af efterårs- og vintersæsonen. Derfor bliver det nu mere enkelt at blive testet for COVID-19.

Efterårs- og vintersæsonen betyder, at flere bliver syge med forkølelse, influenza og andre symptomer, der minder om COVID-19, og mange vil have behov for at blive testet og vurderet af en læge.

Derfor bliver systemet nu gjort mere enkelt for borgere med symptomer på COVID-19. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Man kan selv booke tid til en test via hjemmesiden

Fra i dag kan borgere med milde symptomer på COVID-19 selv bestille tid til test – uden at få en henvisning fra deres egen læge.

Derudover etableres en række nye vurderingsklinikker til patienter med symptomer på COVID-19, der har behov for at blive undersøgt med det samme.

Det bliver endvidere muligt for borgere med symptomer på COVID-19 at få hurtigt svar på deres test, hvis deres læge vurderer, at de gerne vil se dem til en efterfølgende konsultation.

»Egentlig skal vi tilbage til at gøre, som vi gjorde før COVID-19. Det vil sige, at man skal ringe til sin læge, hvis man føler sig så syg, at man har brug for at tale med en læge. Så er det lægen, der vurderer, om man har brug for at blive testet og undersøgt, og om man skal undersøges samme dag, eller om det kan vente til dagen efter,« siger vicedirektør Helene Probst og fortsætter:

»Hvis man derimod ikke føler sig så syg, at man har brug for at tale med sin læge, kan man i stedet fremover selv booke en tid til en test via coronaprover.dk, så man kan få afklaret, om man er smittet med ny coronavirus. Det er vigtigt at understrege, at også selvom man ikke føler sig særligt syg, så skal man blive hjemme og isolere sig, mens man venter på sit testsvar.«

Skal frigive tid til andre akutte henvendelser hos lægen

Den nemmere adgang til test for borgere med milde symptomer på COVID-19 skal frigive tiden til andre og akutte henvendelser hos de praktiserende læger og hospitalernes børneafdelinger. Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en anden pressemeddelelse.

»Borgere med milde symptomer kan nu selv booke tid til test for COVID-19 uden lægehenvisning, og det skal være med til at lette presset på landets alment praktiserende læger og hospitalernes børneafdelinger, der får mange henvendelser fra borgere, som har milde symptomer på COVID-19,« siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i en anden pressemeddelelse og fortsætter:

»På den måde sikrer vi samtidig adgangen for sårbare borgere, der har brug for at komme i kontakt med deres egen læge, og børn der er meget syge og har brug for specialiseret behandling. Samtidig gør vi testsystemet robust til at håndtere en vintersæson, hvor flere vil få symptomer, der kan minde om COVID-19.«

Hvornår skal man kontakte lægen ved COVID-19-symptomer?

Det kan være svært at vurdere, hvornår man skal kontakte sin læge, hvis man har symptomer, som kunne være COVID-19.

Du skal altid ringe til din læge:

  • Hvis du har symptomer på COVID-19 og føler dig så syg, at du gerne vil tale med en læge.
  • Hvis du er bekymret eller i tvivl om noget.
  • Hvis det drejer sig om et barn under 2 år.

Bestil tid til test på: coronaprover.dk.

Du kan nu selv booke tid på coronaprover.dk:

  • Hvis du har symptomer, der kunne være COVID-19, men ikke føler dig så syg, at du har behov for at tale med din læge.

Du kan fortsat selv booke tid på coronaprover.dk:

  • Hvis du ønsker en test af anden årsag.

Hvad gør lægen, når man ringer om mulig COVID-19-smitte?

Lægen vil over telefonen vurdere, om man har behov for at blive undersøgt af en læge, samt om undersøgelsen skal foregå med det samme, eller om det kan vente til den efterfølgende dag:

Hvis lægen vurderer, at man skal undersøges med det samme, vil man blive tilbudt en tid samme dag i en lokal COVID-19-vurderingsklinik, hvor man vil blive undersøgt og testet.

Hvis lægen derimod vurderer, at man godt kan vente til dagen efter med at blive undersøgt, vil man blive tilbudt en test samme dag i et lokalt teststed. Hvis testen er negativ, vil lægen tilbyde en undersøgelse i sin praksis dagen efter.

Lægen kan henvise til:

  • En COVID-19-vurderingsklinik: En klinik, hvor sygeplejersker, læger eller eventuelt andre sundhedspersoner kan se patienter med symptomer på COVID-19, der har brug for en vurdering samme dag. Klinikkerne kan også teste for ny coronavirus.
  • Et lokalt teststed: Et sted med personale, der poder for ny coronavirus. Her er det kun muligt at få en test for ny coronavirus. Det er ikke muligt at få en sundhedsfaglig vurdering.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Nata Bene / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.