Husk børnenes sikkerhed ved brug af DIY-materialer

(Artiklen er udgivet for omkring 3 år siden). 

Artiklen er opdateret for 3 år siden.

Zand.News – Der er stor interesse for DIY-materialer (gør det selv-legetøj, red.), men det er ikke alle forhandlere, som overholder reglerne for sikkerhed.

Når du griber hæklenålen eller limpistolen for at forvandle et kit med hobbymaterialer til legetøj, så vær opmærksom på sikkerheden for barnet, der skal have legetøjet.

Der må ikke være lange snore eller smådele, som et barn kan blive kvalt i. Det er det samme, som du skal være opmærksom på, hvis du køber færdigt legetøj eller andre produkter til mindre børn. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Problemer med brugsvejledninger og sikkerhedsanvisninger

Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret ti af de kreative hobbysæt – DIY-materialer (Do I Yourself, altså gør-det-selv, red.) – der er i handelen i Danmark. Der er stor interesse for kreative projekter, og det afspejler sig i udbuddet af produkter.

Kontrollen viste, at især for legetøjsprodukter, som voksne skulle fremstille til børn, var der problemer med brugsvejledninger og sikkerhedsanvisninger.

»Når legetøj retter sig mod børn, skal det overholde de krav, der generelt stilles til legetøj, også når man selv samler legetøjet ud fra et materialesæt,« siger Stine Pedersen, der er kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, og fortsætter:
»Det betyder blandt andet, at brugsvejledning og sikkerhedsinstruktioner skal være på dansk. I en del af de sæt, vi har kontrolleret, var teksten på tysk eller engelsk, men det er ikke tilstrækkeligt, hvis vi skal være sikre på, at anvisningerne bliver forstået korrekt.«

»De mindste børn kan ikke gennemskue konsekvenserne«

Kravene til legetøj er særligt restriktive ved produkter, der skal anvendes af børn under tre år.

»De mindste børn kan ikke gennemskue konsekvenserne, hvis de putter ting i munden eller vikler noget om halsen. Derfor er det vigtigt, at voksne, der har ansvar for børnene, er klar over de risici, børnene kan blive udsat for. Og så er det nødvendigt med omhyggelig mærkning og vejledning,« siger Stine Pedersen.

Hun understreger, at det er forhandlerens ansvar, at der følger de krævede vejledninger og instruktioner med DIY-sættene.

»Men det er den, der er kreativ med materialerne, der har ansvaret for, at anvisningerne følges, så produktet er sikkert,« understreger Stine Pedersen.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Prostock Studio / iStock). PM/rk.

This article is published by Slagelse.News. Copyright © Slagelse Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.